Kristersson och Andersson får pris för Nato-engagemang

Det nya kalla kriget

publicerad 16 februari 2023
- av Markus Andersson
USA:s dåvarande utrikesminister John Kerry talar vid München-konferensen 2015. Ulf Kristersson och Magdalena Andersson infällda i bild.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har tillsammans med sin föregångare Magdalena Anderson (S) tilldelats Ewald von Kleist-priset för sitt arbete med att försöka ansluta Sverige till Nato.

Priset delades ut på den Nato-nära Säkerhetskonferensen i München, som frekventeras av tunga globalistiska profiler och framförallt fokuserar på att stärka USA:s och dess allierades geopolitiska intressen.

De två svenska makthavarna får dela priset med Finlands president Sauli Niinistö och Finlands statsminister Sanna Marin. De fyra deklareras ha stått för ”enastående bidrag till internationell förståelse och konfliktlösning”. Det kan noteras att Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg tidigare mottagit samma pris – liksom även den neokonservative krigshöken John McCain och den profilerade globalisten Henry Kissinger, mest känd som USA:s tidigare utrikesminister.

Priset till de fyra nordiska toppolitikerna beskrivs som en direkt belöning för deras arbete med att försöka dra in Sverige och Finland i Nato och stärka den USA-ledda militäralliansen i stort.

Vi vill hedra era länders historiska, ansvarsfulla och samordnade beslut att ansöka om Natomedlemskap och stärka alliansens motståndskraft inför Rysslands brutala och omotiverade aggression mot Ukraina”, står det att läsa i motiveringen.

Ansvariga för säkerhetskonferensen menar vidare att ”den svenska, europeiska och transatlantiska säkerheten ska gå stärkt ur den nuvarande krisen” tack vare de nämnda politikernas Nato-lobbyism.

Ulf Kristersson kommenterar själv i regeringens pressmeddelande att han ser priset han fått som “mycket hedrande”.

– Det är naturligtvis mycket hedrande att tillsammans med Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, Finlands President Sauli Niinistö och Finlands statsminister Sanna Marin ta emot Ewald von Kleist-pris. I det säkerhetspolitiska läge som Sverige befinner sig i är den nationella enigheten och brett samarbete oerhört viktig. Det var just därför som både jag och Magdalena Andersson i maj förra året lovade svenska folket att vi – oavsett vem som bildar regering – skulle arbeta gemensamt för att föra Sverige in i Nato. Priset är en fin bekräftelse på hur viktig denna enighet är för Sverige och för svensk säkerhet, men också för europeisk och transatlantisk säkerhet, säger Kristersson.

Ewald von Kleist-priset är namngivet efter Ewald-Heinrich von Kleist-Schmenzin – en tidigare tysk förläggare och arméofficer som grundade föregångaren till Säkerhetskonferensen i München 1962 och som agerade arrangör av konferensen fram till 1998.

2009 delades priset ut för första gången och den förste pristagaren blev USA:s tidigare utrikesminister, den globalistiskt profilerade politikern Henry Kissinger.

Andra noterbara pristagare genom åren är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, de amerikanska republikanska politikerna John McCain, Joseph Lieberman samt Brent Scowcroft – tidigare militär rådgivare till Gerald Ford och George Bush den äldre.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!