#Kinktok – normaliserande av sexuellt våld

publicerad 16 december 2021
- av Sofie Persson

Våldsamt sexutövande normaliseras på sociala medier där barn dagligen exponeras för sexuellt våld på bland annat Tiktok och Instagram. Det menar Exodus Cry som också vill sätta stopp för normaliseringen.

Hashtagen #Kinktok florerar fritt på sociala medier vilket ska syfta på vad man har för ”sexuell kink”. Ofta har bilderna och filmerna våldsamt innehåll som exempelvis att bli upptryckt mot ett vägg, strypning, BDSM och i vissa fall knivlekar. Filmerna framställer ofta män som att de njuter av att utöva våld mot kvinnor, men skildrar också kvinnor som att de tycks njuta av att bli utsatta för det.

Det är inne med våld och sex bland unga och det måste man agera mot, menar organisationen Exodus Cry som nyligen startat en kampanj mot det våldsamma sexuella innehållet på sociala medier.

#Kinktok har i skrivande stund 6,9 miljarder visningar. Det största problemet är inte antalet visningar, utan vilka som faktiskt tittat och fortsätter att exponeras för det dagligen – och det är barn.

Tiktok har exempelvis cirka en miljard användare världen över och enbart i USA är 49 miljoner av dem under 14 år. I Sverige använde nio av tio 12-15-åringar sociala medier dagligen under 2020, enligt en rapport från Svenskarna och Internet. Hälften av dessa barn befann sig på både Tiktok och Instagram dagligen.

Att barn tittar på filmer där sexuellt våld normaliseras, till och med uppfattas som ”coolt”, gör att det i många fall kommer att bli hur de tror att sex ska vara. Med andra ord att det exempelvis är helt okej att utsätta en kvinna för våld vid sex, ”för det gillar ju alla kvinnor”.

Benjamin Nolot, vd och grundare av Exodus Cry, säger att det handlar om att ge män makten över kvinnor, som barnen sedan tar till sig.

Det handlar om att ge makt till män att trycka ner, avhumanisera och förödmjuka kvinnor samtidigt som dessa kvinnor aldrig säger nej och njuter av varje steg, och ju mer aggressivt, desto roligare är det för dem. Det här manuset spelas om och om igen och injiceras därmed i våra barns sinnen, menar han.

Flera liknande hashtags och trender finns också som exempelvis ”choke”, ”psycotic boyfriend” och att visa upp blåmärken man (ofta kvinnor) fått efter sexuellt umgänge. Det blir också mer vanligt med så kallade ”våldtäktslekar”. Samtidigt blir det också mer och mer vanligt att kvinnor utsätts för våld och i flera fall också avlider i samband med våldsamma sexuella aktiviteter som ”gått snett”.

Exodus Cry menar att porrindustrin bär ansvaret för denna trend och att de skapar dessa sexuella fantasier.

Vi måste stå emot porrfilmens farliga inflytande på kulturen och resa oss mot dessa nya normer för våld”, skriver man i kampanjen.

Organisationen har också nyligen startat kampanjen ”Protect Children Not Porn”, där man kräver att porrsajter ska begära identifikation med ID av sina användare, för att minska barns exponering för sajterna.


Exodus Cry är en ideell organisation som försöker avskaffa den lagliga kommersiella sexindustrin, inklusive pornografi, strippklubbar och sexarbete, samt olaglig sexhandel.

Källa: exoduscry.com


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.