Kina varnar USA för ”konfrontation och konflikt”

publicerad 9 mars 2023
- av Markus Andersson
Kinas utrikesminister Qin Gang.

Under den årliga partikongressen deklarerade kinas president Xi Jinping att USA och dess allierade ”omringar och förtrycker Kina”. Landets utrikesminister Qin Gang varnade för en kommande ”konfrontation och konflikt” om USA inte ändrar politisk riktning.

– Västländer, ledda av USA, ägnar sig åt att hålla tillbaka, omringa och förtrycka Kina vilket har lett till aldrig tidigare skådade utmaningar för vårt lands utveckling, hävdar presidenten.

Kinas nytillträdde utrikesminister Qin Gang går ännu längre och konstaterar att om Washington inte kraftigt förändrar sin politik och attityd så är en eskalering oundviklig.

– I själva verket är USA:s så kallade konkurrens en allsidig begränsning och förtryck, ett nollsummespel… Den amerikanska sidan vill förmodligen sätta upp ’skyddsräcken’ för förbindelserna mellan Kina och USA och undvika en sammandrabbning. I själva verket vill man att Kina inte ska svara i ord eller handling när det förtalas eller attackeras. Detta är helt enkelt omöjligt.

– Om den amerikanska sidan inte bromsar in utan fortsätter på fel väg kan inga skyddsräcken stoppa urspårningen och övergången till konfrontation och konflikt, låter han meddela.

Qin riktar också kritik mot USA:s beslut att skjuta ner en misstänkt kinesisk spionballong förra månaden och hävdade att denna tog sig in på amerikanskt territorium av misstag.

– USA bröt mot andan i internationell rätt och internationell praxis genom att göra antaganden om skuld, överreagera, missbruka våld och utnyttja frågan för att skapa en diplomatisk kris som kunde ha undvikits.

Även USA:s beslut att bistå Taiwan med defensiva vapen kritiseras, utrikesministern menar att amerikanerna visar ”respektlöshet” mot Kinas suveränitet och territoriella integritet.

– USA bär ett oavvisligt ansvar för att Taiwanfrågan har uppstått, hävdar han.

I Qins anförande får även USA:s omfattande inblandning i kriget i Ukraina en rejäl känga.

– Det är beklagligt att ansträngningarna att övertyga om och främja samtal har undergrävts som om en osynlig hand driver konflikten att eskalera och utnyttjar Ukrainakrisen för att uppnå vissa geopolitiska avsikter.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.