Kina uppmanar till fredssamtal

Kriget i Ukraina

publicerad 25 februari 2023
- av Sofie Persson
Kinas högste ledare Xi Jinping under 2018.

I samband med ettårsdagen av Ukrainakriget uppmanar Kinas utrikesdepartement de berörda parterna till fredssamtal och menar att konflikten inte gynnar någon. Samtidigt kritiserar man de sanktioner väst gjort mot Ryssland.

Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán efterlyser fredsförhandlingar.

I ett dokument med tolv punkter poängterar den kinesiska regeringen att man bör hitta ett politisk lösning snarast möjligt.

Dialog och förhandlingar är den enda hållbara lösningen på krisen i Ukraina. Alla ansträngningar som bidrar till en fredlig lösning av krisen måste uppmuntras och stödjas. Konflikter och krig gynnar ingen”, står att läsa i dokumentet.

Vidare kräver man att vapenvila från de båda länderna bör införas omedelbart och att ”mentaliteten från kalla kriget” bör överges.

Säkerheten i en region bör inte uppnås genom att stärka eller utvidga militära block. Alla länders legitima säkerhetsintressen och farhågor måste tas på allvar och hanteras på rätt sätt”.

Man varnar särskilt för användning av kärnvapen och uppmanar de inblandade länderna att ”visa återhållsamhet”.

Alla parter måste förbli rationella och visa återhållsamhet för att förhindra att krisen förvärras ytterligare eller till och med utvecklas till en okontrollerbar spiral”.

Kinas utrikesdepartement menar också att de sanktioner som införts mot Ryssland inte är relevanta och enbart ”skapar nya problem”.

Relevanta länder bör sluta missbruka unilaterala sanktioner och ’långvariga jurisdiktioner’ mot andra länder”, tillägger man.

 


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.