Kina leder kampen mot fattigdomen

publicerad 14 juli 2013

New York – Den extrema fattigdomen har minskat i alla världens regioner – men ingenstans har den minskat lika snabbt som i Kina. Det slår FN fast i en ny rapport om utvecklingen i världen.

Den genomsnittlige kinesens levnadsstandard har ökat. Foto: Marcel Münch/CC BY-NC-SA 2.0
Den genomsnittlige kinesens levnadsstandard har ökat. Foto: Marcel Münch/CC BY-NC-SA 2.0

Den extrema fattigdomen har snabbt minskat i världens befolkningsmässigt största land, skriver FN i en rapport om millenniemålen som lanserades på måndagen. År 1990 levde 60 procent av Kinas invånare i extrem fattigdom – i dag är den siffran nere på tolv procent.

Enligt FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har kampen för att infria millenniemålen, som slogs fast av världens ledare år 2000 och ska vara uppfyllda till år 2015, lett till mycket goda resultat. Bland annat har andelen extremt fattiga i världen minskat kraftigt mellan 1990 och 2010, och över två miljarder människor har under samma period fått en förbättrad tillgång på rent dricksvatten.

Utvecklingen har dock varit ojämn, inte bara mellan olika länder och regioner, utan också mellan olika befolkningsgrupper inom flera länder. Och trots framgångarna tvingas fortfarande 1,2 miljarder invånare i världen leva i extrem fattigdom.

 

Thalif Deen/IPS

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!