Kina inleder storskalig bunkring av livsmedel

publicerad 19 maj 2020
- av Isac Boman
Den kinesiska importen av spannmål har ökat drastiskt.

Kina oroar sig för att handelsvägarna kan kollapsa på grund av coronaviruset. Därför har man uppmanat landets livsmedelsföretag och importfirmor att lagra stora mängder spannmål, sojabönor, majs och oljeväxter.

– Det finns en risk för en kollaps för handelsvägarna på grund av coronaviruset. Till exempel kan det handla om hamnar som stänger, säger en inköpare på ett av Kinas ledande livsmedelsföretag till Reuters.

Från officiellt kinesiskt håll har man inte gett några kommentarer om sin strategi att hamstra livsmedel, men enligt Reuters har flera statligt ägda kinesiska företag börjat köpa allt större mängder sojabönor och majs även från USA.

Brasilien är ett land som Kina importerar mycket sojabönor och kött ifrån och man är oroliga för situationen där och hur coronapandemin kommer att utvecklas och påverka landets exportmöjligheter. Därför tar man nu det säkra före det osäkra och beställer betydligt större mängder livsmedel än tidigare.

Redan nu
har man kunnat se förseningar i de brasilianska leveranserna och oro finns att det kan komma att bli ännu värre. Därför har Kina köpt upp omkring 240 000 extra ton amerikanska sojabönor för att ha tillhanda vid en situation där matleveranserna helt har slutat fungera.

Även mängderna spannmål Kina har köpt upp är extremt mycket högre än tidigare med 374 000 ton hittills, jämfört med ett genomsnitt på 60 000 ton för samma period. Enligt en källa till Reuters siktar Kina på att bygga upp ett omfattande livsmedelslager genom att importera nödvändigheter från hela världen. Hur detta kommer att påverka tillgängligheten på spannmål och andra livsmedel för resten av världen och om brister kommer att uppstå som även konsumenterna märker av är oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.