Katten räddade sin familj – nomineras till pris

publicerad 12 juni 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Katten Spuds på Nordirland väckte sin familj mitt i natten efter att hemmet fyllts med rök så att de kunde fly hemmet. Nu nomineras katten till ”Most Caring Cat” i National Cat Awards i Storbritannien.

Katten Spuds började sitt liv som hemlös, men togs senare om hand av familjen Curran i Newry på Nordirland. En julnatt började det ryka i familjens hem efter att kalkonfett, som tillagats över natten, droppat i ugnen. Detta skapade en dödlig rök i hemmet, men den enda som vaknade av det var Spuds. Han började gå över sin ägare Brendans bröst för att väcka honom, vilket fungerade och hela familjen, inklusive ett nyfött barn, kunde fly från den dödliga röken.

Nu är Spuds nominerad som finalist i National Cat Awards i Storbritannien under kategorin ”Most Caring Cat”, rapporterar Metro UK. Tävlingen arrangeras av välgörenhetsorganisationen Cats Protection som hjälper katter i nöd i Storbritannien.

Det finns ytterligare två nominerade katter i finalen för kategorin. Den ena är Archie, som håller sin ägare Maddy sällskap när hon genomgår dialys fem gånger i veckan upp till sju timmar per behandling. Den andra katten heter Misty som har funnits där för sin ägare Coral, som i sina tonår genomled ett sjukdomstillstånd som gjorde att hon tappade förmågan att gå. När Coral åter lärde sig gå fanns Misty där och stöttade henne. Coral lider också av post-traumatiskt stressyndrom och Misty har tålmodigt funnits där för att lugna henne.

Tävlingen kommer att avgöras under augusti i London och vinnaren får en trofé samt 200 euro att handla för i en djuraffär, det ingår även ett års prenumeration på Cats Protections tidning The Cat Magazine.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!