Kanadensiskt samhälle brann ner till grunden

publicerad 2 juli 2021
- av Isac Boman

Samhället Lytton i British Columbia totalförstördes under onsdagen i en skogsbrand där invånarna tvingades fly för sina liv från lågorna.

Värmeböljan i de västra delarna av Kanada fortsätter att vålla stora problem och under onsdagen brann den historiska byn Lytton, nordväst om Vancouver, ner till grunden och omkring 1000 personer tvingades lämna sina hem och evakueras.

Branden har orsakat omfattande skada på staden Lytton och omliggande viktig infrastruktur. Staden har skadats strukturellt och 90 procent av byn är brandskadad, inklusive stadskärnan”, konstaterar den kanadensiske parlamentarikern Brad Vis på Facebook.

Även omkringliggande vägar, järnväg och annan infrastruktur ska ha skadats och förstörts av branden. Det finns också rapporter om skadade och saknade människor och under torsdagen deklarerade polisen att det var fortsatt farligt att närma sig området där även det lokala polishuset brunnit ner. Hittills har dock inga bekräftade dödsfall registrerats.

Dramatiska filmklipp visar hur eldflammorna får fäste i byggnaderna samtidigt som samhällets befolkning skyndar sig och flyr för sina liv från eld och rök.

Under tisdagen uppmättes rekordvarma 49,6 grader i samhället och den extrema hettan bedöms vara det som ligger bakom de många skogsbränderna som Kanada nyligen drabbats av.

Kanadas regering har lovat att hjälpa till att bygga upp Lytton och andra samhällen som brunnit ner igen, men det är oklart hur lång tid detta kommer att ta och vad det kommer att kosta.

Minst 486 plötsliga dödsfall har inrapporterats i Brittish Columbia de fem senaste dagarna – en ökning med 195%. Experter menar att värmeböljan är orsak till dödsfallen och att många gamla och svaga personers kroppar inte klarar av det extrema vädret.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.