Kanada ökar invandringen – tar in 1,5 miljoner migranter

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 25 november 2022
- av Markus Andersson
Premiärminister Justin Trudeau har länge lobbat för ökad massinvandring till Kanada.

Kanadas federala regering vill ta in 500 000 migranter årligen under de tre kommande åren. Man motiverar den ökade immigrationsvågen som en lösning för låga födelsetal och att många kanadensare går i pension de kommande åren.

Kanada har länge drivit en vidlyftig invandringspolitik och delade förra året ut drygt 400 000 permanenta uppehållstillstånd – vilket då var rekord.

Förra året välkomnade Kanada över 405 000 nyanlända – det högsta antal vi någonsin välkomnat under ett enskilt år. Regeringen fortsätter med den ambitionen genom att sätta upp mål i den nya nivåplanen på 465 000 permanentboende 2023, 485 000 2024 och 500 000 2025. Planen ger också ett ökat fokus på att locka nyanlända till olika regioner i landet, inklusive småstäder och landsbygdssamhällen”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Politiken motiveras med att Kanada har en åldrande befolkning, låga födelsetal och att lösningen till detta är ta in migranter.

Redan nu står invandringen för en majoritet av tillväxten av Kanadas arbetskraft och 2032 förväntas migrationen också stå för hela landets befolkningsökning, skriver BBC.

I dagsläget är en av fyra kanadensiska medborgare födda i ett annat land – att jämföra med exempelvis USA eller Storbritannien där siffran är cirka 14 procent, men där man istället har många andra och tredje generationens invandrare.

Alla är dock inte lika nöjda med planerna. Den delvis politiskt självstyrande franskspråkiga provinsen Quebec, där cirka en fjärdedel av Kanadas befolkning bor, har låtit meddela att deras maxtak är 50 000 migranter per år. Något invandringsstopp är dock inte aktuellt.

– Redan vid 50 000 är det svårt att stoppa franskans tillbakagång, säger Quebecs premiärminister Francois Legault som samtidigt uttrycker mer oro för integrationsproblem än den demografiska utvecklingen som sådan.

I stora delar av Kanada råder akut brist på bostäder och tre av fyra kanadensare är oroliga för att den utökade invandringen kommer att leda till ökad belastning för hyresvärdar och socialtjänst. Cirka hälften anser också att 500 000 migranter per år är alldeles för mycket.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!