Kampanj ämnar att bilda ny delstat i Kalifornien

publicerad 17 januari 2018
- av Alexander Almqvist

En kampanj har startats i Kalifornien, USA:s största delstat. Kampanjen ämnar till att de mer glesbebyggda områdena i delstaten ska bryta sig loss och bilda en ny delstat.

Kalifornien, med nästan 40 miljoner invånare, är USA:s överlägset största delstat sett till befolkningsmängd. Tidigare var delstaten ett republikanskt fäste i presidentvalen. I varje presidentval mellan 1952 och 1988 (bortsett från presidentvalet 1976) röstade delstaten på Republikanernas kandidat.

I dag är situationen en annan. Sedan 1992 har delstaten alltid röstat på Demokraternas kandidat. Hillary Clinton besegrade Donald Trump med 4,3 miljoner röster, vilket motsvarar 30 procentenheter, i 2016 års presidentval. Delstaten har idag två demokratiska senatorer och en demokratisk guvernör och ses som en av de mest liberala delstaterna i hela USA.

Nu har två personer från Kalifornien startat en kampanj för att få glesbebyggda countys i Kalifornien att bryta sig loss och bilda en ny delstat kallad New California (Nya Kalifornien), rapporterar SFGate.

Kampanjgrundarna beskriver Kalifornien som en ”tyrannisk stat med ett styre som inte följer Kaliforniens och USA:s konstitution”. Höga skatter och ett företagarfientligt klimat är två av sakerna som kampanjgrundarna bekymras över.

New California skulle bestå av den överhängande majoriteten av Kaliforniens countys, men samtidigt ha en aningen mindre folkmängd än det mer tätbebyggda Kalifornien.

Så här skulle Kalifornien och New California se ut, enligt kampanjen.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.