Källor: USA skickar tusentals bomber till Israel

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 2 april 2024
- av Isac Boman
Genrebild - amerikanska soldater transporterar bomb av typen MK84.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samtidigt som man påstår sig känna en oro för konsekvenserna av Israels offensiv mot Rafah i södra Gaza har Biden-administrationen i dagarna i tysthet godkänt leveranserna av minst 2300 bomber till Israel, berättar källor för The Washington Post.

”Paketet” innehåller 1 800 MK84 2 000-pundsbomber och 500 MK82 500-pundsbomber, och enligt Reuters uppgår det sammanlagda värdet till ”flera miljarder dollar”. Förra veckan godkändes också leveranserna av 25 stridsplan av modellen F-35. Sedan tidigare ger USA även Israel ett årligt militärt stöd värt cirka 3,8 miljarder dollar.

Den senaste tiden har stora delar av omvärlden riktat allt hårdare kritik mot Israels bombkampanjer och invasion av Gaza – och allt fler röster menar att det Israel ägnar sig åt är att betrakta som etnisk rensning eller folkmord.

Även inom Joe Bidens parti har röster höjts för att det militära biståndet till Israel ska minskas – eller stoppas helt, men så verkar det inte bli. Inte heller kommer vapenstödet till Israel att villkoras på något sätt.

– Vi fortsätter att stödja Israels rätt att försvara sig, säger en av källorna.

Dödstalen fortsätter stiga

Enligt palestinska myndigheter och människorättsgrupper har minst 33 000 palestinier dödats sedan den 7 oktober – och över 13 000 av dessa är barn. 8000 människor saknas, och ytterligare drygt 75 000 är skadade.

Samtidigt har nästan hela Gazas befolkning fördrivits från sina hem ner mot den södra gränsen, och FN och olika hjälporganisationer har länge larmat om att ett stort antal civila riskerar att dö av svält.

Israel fortsätter dock att hävda att man enbart angriper militära och legitima mål och att de höga civila dödstalen beror på att Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!