Justin Trudeau fick fråga om Trump – blir tyst i 21 sekunder

publicerad 3 juni 2020
- av Isac Boman

När Kanadas premiärminister Justin Trudeau på en presskonferens ombads kommentera Donald Trumps hantering av raskravallerna i USA tystnade den vänsterliberale politikern i nästan en halv minut innan han slutligen svarade, och då vägrade han nämna Trump vid namn.

– Vi ser med skräck och bestörtning på vad som sker i USA, deklarerade Trudeau slutligen efter den märkliga tystnaden.

Trudeau, som gjort sig känd som en exceptionellt politisk korrekt politiker, fortsatte att prata om hur icke-vita kanadensare diskrimineras dagligen i Kanada, men han vägrade tala om Trump eller ens nämna presidenten vid namn.


Annonser:


– Detta är en tid att föra människor samman, men det är också en tid att lyssna och lära oss vilken orättvisa som fortfarande sker trots de framsteg vi gjort under de senaste åren och decennierna. Det är också en tid för oss som kanadensare att erkänna att vi har våra egna utmaningar, att svarta och rasifierade kanadensare möter diskriminering i livet varje dag.

Vice-premiärministern Chrystia Freeland pressades också på presskonferensen och inte heller hon ville prata om Donald Trump eller nämna honom vid namn.

– Som en kanadensisk politiker och som en kanadensisk ledare är mitt fokus på Kanada och det har varit väldigt tydligt med vår regering och med folket att det här inte är ett problem som vi är immuna mot. Det här är ett problem som finns i Kanada och det är vårt jobb att lyssna på kanadensarna, att lyssna på de svarta kanadensarna och det är dags att agera, sade hon.

Vänsterliberal media frågade om Freeland och Trudeau medvetet försöker undvika att kritisera Trump och i så fall varför. Freeland svarade då att den påstått omfattande rasismen mot svarta i Kanada är vad man väljer att lägga sitt fokus på, och hon påstod även att svarta systematiskt diskrimineras i Kanada.

Även om Kanada inte har sett lika omfattande och våldsamma raskravaller som i USA så har protester skett i Ottawa, Toronto och Montreal.

– Jag hör er när ni säger att ni är oroliga och arga. När ni säger att detta tar er tillbaka till smärtsamma erfarenheter om rasism som ni har upplevt. Jag vill att ni ska veta att jag lyssnar och att er regering alltid står vid er sida, deklarerade Justin Trudeau i ett försök att blidka de svarta demonstranterna i Kanada.

Trudeau lovar vidare att Kanada kommer göra sitt yttersta för att fortsätta bekämpa all påstådd rasism mot svarta i landet och att detta är en mycket prioriterad fråga.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.