Journalister skadade i israelisk attack

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 15 december 2023
- av Markus Andersson
En skadad Wael Dahdouh.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två journalister från qatariska Al Jazeera skadades när de bevakade en israelisk attack mot en skola i södra Gaza.

Wael Dahdouh, chef för Al Jazeera Arabic i Gaza, och kameramannen Samer Abudaqa rapporterade från en nyligen genomförd luftattack mot Farhana-skolan i Khan Younis när de skadades av splitter från en israelisk missilattack.

Dahdouh träffades av splitter på överarmen och fördes till Nasser-sjukhuset med lindriga skador. Abudaqa fick splitterskador och stannade kvar nära olycksplatsen i cirka två timmar, eftersom ambulanspersonal inte kunde nå platsen på grund av israelisk eldgivning, enligt Al Jazeeras korrespondent Tareq Abu Azzoum.

Vittnen sade att det var tung beskjutning i området runt skolan och att ambulansen var tvungen att få godkännande från israeliska styrkor innan den kunde nå Abudaqa. Kameramannens skadeläge beskrivs som kritiskt.

Många palestinier från de centrala och norra delarna av Gaza har sökt skydd i Khan Younis sedan kriget började i oktober. Många har nu drivits längre söderut mot den sydligaste staden Rafah efter att Israel intensifierat sina militära operationer i Khan Younis.

Attacken kommer mitt i våldsamma sammandrabbningar mellan palestinska soldater och den israeliska armén på olika platser i Gaza. Enligt nyhetstjänsten Reuters rapporterade invånare om strider i Shejaya, Sheikh Radwan, Zeitoun, Tuffah och Beit Hanoun i norra Gaza, öster om Maghazi i centrala Gaza och i centrum och norra utkanten av Khan Younis.

Förlorat sin familj

Det kan också nämnas att Wael Dahdouh i oktober förlorade fyra av sina familjemedlemmar i en israelisk flygräd. Hans familj hade sökt skydd i lägret Nuseirat i centrala Gaza när deras hem bombades av israeliska styrkor och dödade hans fru Um Hamza, hans 15-årige son Mahmoud, hans sjuåriga dotter Sham och hans sonson Adam, som dog på sjukhus några timmar senare.

– Trots alla svårigheter, trots att hans familj dog, återhämtade han sig inom några minuter för att göra sitt jobb igen, och nu är Wael offret, kommenterar Al Jazeeras politiska analytiker Marwan Bishara.

Internationella journalistfederationen (IFJ) sade sig vara ” djupt chockade” över attacken.

Vi fördömer attacken och upprepar vårt krav på att journalisters liv måste skyddas“, skriver man i ett inlägg på X.

En IFJ-rapport som publicerades förra veckan visade att 72 procent av de journalister som dog på jobbet under 2023 dödades just under Gazakriget. Det handlar om minst 63 journalister som har dödats.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!