John Wayne – Den rasistiska vänsterns senaste måltavla

publicerad 2 juli 2020
- av Per Nordin
John Wayne - en arketyp av en maskulin vit man.

Den extrema och antivita vänstern har nu ställt in siktet på den amerikanske cowboy-ikonen John Wayne. I en nästan 50 år gammal intervju påstår han att han inte känner sig skyldig för slaveriet, vilket har fått vänstern att se rött.

Demokraterna i Orange County, Kalifornien kräver nu att John Wayne Airport byter namn och att statyer och andra avbildningar av den berömde skådespelaren rivs ner. Allt efter en nästan 50 år gammal intervju fått spridning online.

Enligt Demokraterna var skådespelaren en rasist och homofob. De beskriver även de aktuella BLM-upploppen som ”en nationell rörelse för att ta bort vit-makt-symboler”. Demokraterna säger att många har velat ta ta bort John Waynes namn från flygplatsen på grund av dennes åsikter.


Annonser:


– Frågan har väckts tidigare och nu lägger vi vårt namn och vårt stöd till detta, för att se till att ett namnbyte sker, säger Ada Briceño, ordförande för det Demokratiska partiet i Orange County, till LA Times.

Flygplatsen föreslås nu få tillbaka sitt ursprungliga namn Orange County Airport. Den fick sitt nuvarande namn 1979, samma år som Wayne dog. Tre år senare restes en staty.

Wayne har väckt vänsterns ilska efter att, i en intervju med tidningen Playboy från 1971, sagt att han inte känner sig skyldig till att vissa människor var slavar för fem eller tio generationer sedan. Varför han Wayne skulle vara tvingad att känna skuld har inte Demokraterna förklarat närmare.

John Wayne spelade i över 150 filmer, varav de flesta i western-genren och blev därför främst ihågkommen som en tuff cowboy. Han har även vunnit en Oscar för filmen True Grit, 1970. De finns ännu inga krav på att svartlista Waynes filmer.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.