Jefferson-staty plockas bort från New Yorks stadshus

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 23 oktober 2021
- av Per Nordin

New Yorks kommission för offentlig design beslutar nu att statyn av den amerikanska självständighetsförklaringens främste upphovsman – grundlagsbildaren och presidenten Thomas Jefferson, inte längre ska få vara kvar i stadshuset.

Bakgrunden är en långdragen kampanj som vänsterextrema aktivister och politiker drivit, där man konstaterat att Jefferson, likt många andra vid samma tidsperiod, ägde slavar och därför kan anses ha varit rasist och ska raderas från historien.

Den afroamerikanske aktivisten och stadsfullmäktigeledamoten Charles Barron och hans fru Inez Barron tillhör de som i 20 års tid propagerat för att statyn ska bort och uttrycker sig vara mycket nöjda med att deras aktivism gett resultat.

– När vi tar bort den här statyn så tar vi ett steg i rätt riktning för att radera hedrandet av de som mördat och våldtagit oss, hävdade han den 18 oktober.

– Vi är inga revisionister, vi för inte krig mot historien. Vi säger bara att vi vill säkerställa att hela historien berättas, påstod han vidare.

Den senaste tiden
har ett stort antal historiska monument och statyer monterats ner, slagits sönder eller gömts undan eftersom personerna de förställer inte längre anses politiskt korrekta. Det har framför allt handlar om monument kopplade till Amerikas konfedererade stater – men även sådana som på olika sätt i övrigt av svarta och vänsterradikala aktivister påstås ha kopplingar till rasism eller slaveri.

Vad gäller Thomas Jefferson så ska denne ha ägt cirka 130 slavar när han dog 1826 – någonting som inte var exceptionellt eller ovanligt för förmögna amerikaner på den tiden.

Under debatten kring omröstningen argumenterade historikern Todd Fine för att statyn borde ställas där den ursprungligen var placerad – i guvernörsrummet. Detta var dock inget som tilltalade aktivisten Charles Barron, som hellre ser att statyn slås sönder eller göms undan.

– Jag tycker att den borde sättas i ett förråd någonstans, förstöras eller liknande.

Tidigare har New York Historical Society velat köpa och flytta statyn, men eftersom det handlar om en privat aktör som tar inträde och statyn anses tillhöra staden och dess medborgare så har politikerna inte velat gå med på detta.

Exakt var statyn nu kommer att placeras är i dagsläget oklart. Beslut om detta ska fattas innan slutet på nästa år.

Retoriken mot historiska statyer har stärkts kraftigt även i kölvattnen av den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM, som särskilt under fjolåret låg bakom omfattande upplopp i USA och även i Sverige.


Thomas Jefferson var USA:s tredje president och hade posten mellan 1801 och 1809. Innan dess var han utrikesminister och vicepresident under presidenterna George Washington och John Adams.

Han betraktas allmänt som den främste upphovsmannen till USA:s självständighetsförklaring och som en av grundlagsfäderna – de revolutionära ledare som utifrån klassisk liberalism formade de värderingar och principer som den amerikanska nationen kom att baseras på.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!