Jeff Bezos stiftelse donerar 300 miljoner till labbköttsforskning

publicerad 5 juni 2024
- av Sofie Persson
"I slutändan är det våra samhällen och konsumenter som kommer att köpa och konsumera hållbara proteiner", menar forskningscenrets direktör.

Amazon-grundarens organisation, Bezos Earth Fund, donerar över motsvarande 300 miljoner kronor till North Carolina State University som ska forska kring “alternativa proteinkällor” i ett nytt centrum vid universitetet. Bland annat kommer man att fokusera på växtbaserade proteinkällor och laboratorieodlat kött.

I det nya Bezos Center for Sustainable Protein, vid universitetet, kommer man att lägga fokus på växtbaserade proteinalternativ, använda precisionsfermentering för att producera protein och odla kött med celler från djur.

Bezos Earth Fund grundades 2020 genom ett bidrag på 10 miljarder dollar från tidigare vd:n för Amazon, Jeff Bezos. Tanken med fonden är att ge ut bidrag till de som forskar kring klimat och natur. I mars meddelade fonden att man skulle satsa på att utveckla andra proteinalternativ än boskap.

Inför detta bidrag identifierade man först 40 universitet från hela världen som skulle kunna implementera denna typ av forskning. 14 av dessa fick sedan lämna in ansökningar och genomgå intervjuer, slutligen tog North Carolina State University hem bidraget.

I slutändan är det våra samhällen och konsumenter som kommer att köpa och konsumera hållbara proteiner. Uppgiften framöver blir att skapa hälsosamma och välsmakande produkter som är överkomliga och tillgängliga, säger Bill Aimutis, meddirektör för det nya centret och verkställande direktör för North Carolina Food Innovation Lab, till The News & Observer.

“Mat har ignorerats”

Motivationen till det stora bidraget är att man ser det som ett “viktigt steg mot klimatförändringar” genom att utveckla tekniken kring det man kallar hållbar proteinproduktion, där tanken också är att sänka priset på maten.

På klimatsidan har man alltför länge utgått från att det bara handlar om energi …. Mat och natur har ignorerats. Det håller på att förändras radikalt nu, och vi vill vara en del av det, säger Andrew Steer, VD och koncernchef för Bezos Earth Fund och tidigare Världsbankens särskilda sändebud för klimatförändringar.

Vidare påstår man att det inte handlar om att ersätta jordbruket, utan snarare om att tillhandahålla olika alternativ.

Vi måste komma på tekniker som kan komplettera den nuvarande livsmedelstekniken, säger Rohan Shirwaiker, Bezos Centers biträdande direktör och professor i industriell teknik vid N.C. State.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!