Japansk ubåt från andra världskriget hittad

I över ett halvt sekel har den japanska jätteubåten I-400 legat på Stillahavsbottnen. Men en grupp forskare har oväntat lyckats lokalisera den 122 meter långa ”Sen-Toku”-ubåten utanför Hawaiis kust.

publicerad 4 december 2013

Ubåten sjösattes i januari 1944 och var fram tills 1960-talet den största ubåten i världen, då byggandet av kärnvapenbestyckade ubåtar tog fart. I-400 kunde färdas över halva jordklotet utan att behöva tanka. Den kunde också hålla tre flygplan i den inbyggda hangaren i fören.

Efter att USA besegrade Japan i andra världskriget togs fyra av ubåtarna i Sen-Toku-klassen i beslag av USA. Eftersom man var rädda för att Sovjetunionen kunde få tillgång till den teknik som fanns på ubåtarna valde man att sänka dem år 1946.

Nu efter 67 år har fartyget lokaliserats av forskare på 700 meters djup. Forskarna säger sig ha blivit överrumplade av upptäckten, då de trodde ubåten skulle ha legat en längre bit från kusten.

– I-400 har varit på vår ”att hitta-lista” under en lång tid. Det var otroligt att se hur den gigantiska ubåten kom fram ur mörkret, säger Terry Kerby, expeditionschef vid universitetet i Hawaii.

Själva upptäckten skedde i augusti i år men offentliggjordes först under måndagen, efter att universitet på Hawaii samtalat med USA:s utrikesdepartement och den japanska regeringen angående fyndet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.