Japansk läkemedelstillverkare: “Ivermektin effektivt mot alla covid-varianter”

publicerad 4 februari 2022
- av Jan Sundstedt

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det japanska storföretaget Kowa går nu ut med en studie som antyder att det opatenterade läkemedlet ivermektin är effektivt även mot den så kallade omikron-varianten av coronaviruset.

I de in-vitro studier som gjorts har man kommit fram till att ivermektin har samma effekt på alla muterade varianter av covid-19 – inklusive alfa, delta och omikron. Kowa, som bland annat sysslar med läkemedelsproduktion, menar att ivermektin trycker tillbaka virusspridningen i kroppen och hämmar replikationen.

Ivermektin förväntas appliceras som ett terapeutiskt läkemedel (tablett) för alla nya coronavirusinfektionssjukdomar”, står det att läsa i rapporten, enligt The Epoch Times.

Tilläggas bör att Kowas studie om ivermektin som behandlingsmetod mot covid-19 bygger på data som ännu inte genomgått alla kliniska tester, men man betonar att man är i färd med att genomföra fler och omfattande studier kring hur ivermektin kan användas för att behandla covidpatienter.

Ivermektin har använts av Världshälsoorganisationen i över 30 år för att behandla parasitiska infektioner och har framför allt i Afrika visat sig vara mycket effektivt. Amerikanska och även svenska myndigheter har samtidigt konsekvent vägrat att godkänna ivermektin som behandlingsmetod mot covid-19 – trots att läkemedlet tidigare använts för att behandla en uppsjö av andra tillstånd.

Den federala regeringen i USA betalar sjukhus runt om i USA för att behandla covid-patienter, men ivermektin ingår inte i denna finansiering. USA:s läkemedelsmyndighet har trots detta dock inte velat svara på förfrågningar om detaljer kring eventuella rapporter om bieffekter kopplade till ivermektin

The Epoch Times pekar i sammanhanget på att 22 länder runt om i världen helt eller delvis har godkänt ivermektin som behandlingsmetod mot covid-19 och baserat detta beslut på flera studier. Även i Japan saknas dock än så länge ett sådant godkännande.

I den amerikanska delstaten New Hampshire förväntas man snart godkänna användandet av ivermektin för att behandla virussjukdomen och göra den lättillgänglig för allmänheten.

– Jag har inga som helst tvivel att liv kommer att räddas om ivermektin för mänskligt bruk tillgängliggjordes för covid-patienter, säger republikanen och sjuksköterskan Leah Cushman.

Motståndare till ivermektin hävdar som regel att läkemedlet är mycket farligt, men denna kritik avfärdas som okunskap och missuppfattningar av flera läkare och experter. Läkaren Paul Marik menar exempelvis att ivermektin är ”ett av de säkraste läkemedlen på jorden”.

– Så på något sätt så klarar japaner, indier och brasilianare detta på ett säkert sätt, men det är gift för amerikaner. Du måste skoja med mig, säger han bland annat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!