MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Italien nobbade båtflyktingar – Frankrike rasar

Migrationskrisen i Europa

publicerad 14 november 2022
- av Sofie Persson
Flyktingskeppet Ocean Viking i hamn i Frankrike istället för i Italien, vilket fick den franske inrikesministern Gerald Darmanin att se rött.

I förra veckan tog Frankrike emot ett flyktingskepp som Italien avvisat då de menade att man redan fått ta emot tillräckligt med flyktingar och att det behövs en bättre överenskommelse angående flyktingfördelning inom EU. Detta gjorde att Frankrike ilsknade till och menar nu att detta kommer få ”allvarliga konsekvenser”.

Räddningsskeppet Ocean Viking var på väg till Italiens kust för att släppa av 234 migranter från Libanons kust. Italiens nya ledare Giorgia Meloni sade dock stopp till anliggningen och skeppet tvingades därmed vända och sökte sig istället till Frankrike.

Frankrike tog emot skeppet, men den franske inrikesministern Gerald Darmanin menar att migranterna var under Italiens ansvar och att det därför var ”obegripligt” att man inte accepterade dem och tillade att det kommer att bli ”allvarliga konsekvenser” för Italien, rapporterar Euro News.

Det kommer att få extremt allvarliga konsekvenser för de bilaterala förbindelserna och de europeiska förbindelserna, varnade Darmanin. Frankrike kommer att vidta åtgärder under de kommande timmarna för att skärpa gränssäkerheten mot Italien.

Han tillade att Frankrike agerade utifrån ”mänsklighetens plikt”, men också att beslutet att ta emot flyktingarna var gjort ”undantagsvis” och att alla som inte uppfyllde kraven för asyl genast skulle bli deporterade.

Enligt befintliga lagar ska människor som är räddade ”ur havet” ha rätt att söka asyl vid närmaste hamn, vilket Darmanin menade även nu gällde Italien. Italien får på grund av detta en hel del migranter som söker sig till landet. Att inte ta emot detta skepp var just ett sätt att sätta ner foten för EU, menar Italiens utrikesminister Antonio Tajani.

Det behövs en överenskommelse om att utifrån befolkning fastställa hur migranter med rätt till asyl flyttas till olika länder, säger Tajani.

Under året har omkring 88 000 asylsökande kommit till Italien och 164 av dessa har blivit placerade i andra EU-länder. Det var sedan en tid tillbaka planerat att Frankrike skulle ta emot omkring 3500 flyktingar från Italien, något som gång på gång blivit uppskjutet. Nu har den franska regeringen dock beslutat att inte göra det på grund av att Italien inte tog emot flyktingskeppet med 234 personer ombord.

Meloni menar att Italien inte kan vara den enda hamn dit flyktingar kommer och beskriver Frankrikes reaktion som ”aggressiv” och “obegriplig”.

Jag fick en aggressiv reaktion från den franska regeringen som ur min synvinkel är obegriplig och orättfärdig, menar Italiens premiärminister.

Flyktingarna ska nu fördelas mellan nio olika länder, där ungefär en tredjedel kommer att stanna i Frankrike.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend