Israels finansminister: ”Tvångsförflytta palestinierna”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 3 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Bezalel Smotrich och palestinska barn i rasmassorna efter israeliska bombningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bezalel Smotrich, finansminister och ledare för Religiösa sionistpartiet, bekräftar nu att han vill minska Gazas befolkning med cirka 90 procent och att Israel måste ta fullständig kontroll över området.

En lång rad neokonservativa och högerorienterade politiker har de senaste månaderna uttryckt stöd för en storskalig tvångsförflyttning av Gazas civilbefolkning – detta i påstått syfte att lösa Israels säkerhetsproblem efter krigen.

Finansminister Bezalel Smotrich är inne på samma spår och menar att antalet palestinska invånare i Gaza måste minskas drastiskt.

I en intervju med arméns radio sa den högerextreme ministern att hans krav var att Gazaremsan skulle sluta vara en “grogrund där två miljoner människor växer upp med hat och strävar efter att förstöra staten Israel”.

Utan att beskriva sin föredragna metod för att uppnå detta föreslog Smotrich sedan att avlägsnandet av cirka 90 procent av Gazas invånare skulle bidra till att nå hans mål.

– Om det finns 100 000 eller 20 000 araber i Gaza och inte två miljoner, kommer hela diskussionen om dagen efter att vara annorlunda, hävdade han.

Populär åsikt

Religiösa sionistpartiets partiordförande noterade sedan att för att återfå säkerheten måste Israel kontrollera Gazaremsan, och “för att kontrollera territoriet militärt över tid måste du också ha civil närvaro där” – vilket tolkats som att området framöver ska bebos av judar och inte palestinier.

Förra veckan sade Likuds parlamentsledamot Danny Danon i en intervju med Kan Bet radio att Israel “måste göra det lättare för Gazaborna att åka till andra länder” och förklarade att detta i själva verket skulle vara en humanitär gest mot deras grannar.

– Jag talar om frivillig migration av palestinier som vill lämna
, påstod han och tillade att han redan kontaktats av “länder i Latinamerika och Afrika som är villiga att absorbera flyktingar från Gazaremsan”.

Kan hamna i Sverige

Förra månaden publicerade underrättelseminister Gila Gamliel en debattartikel i Jerusalem Post med ett liknande förslag, där han uppmanade västerländska länder att ta emot invånarna i Gazaremsan, i en handling av “frivillig vidarebosättning”. Kort efter publiceringen av debattartikeln tvingades den israeliska ambassaden i Washington att klargöra att detta inte återspeglade regeringens politik.

Vid ett möte med Likuds Knesset-ledamöter förra veckan antydde även premiärminister Benjamin Netanyahu själv att han ser massförflyttning av palestinska civila från Gaza som ett positivt resultat av kriget. Som svar på Danons begäran om att Israel skulle inrätta en arbetsgrupp för att hantera frågan, förklarade premiärministern att det största hindret för Israel “är länder som är villiga att ta emot dem, och vi arbetar med detta”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!