Israels ambassadör: ”Ställ FN inför rätta”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 16 januari 2024
- av Markus Andersson
Israels FN-ambassadör hävdar att FN går Hamas ärenden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den israeliske FN-ambassadören Gilad Erdan är rasande över det folkmordsåtal som väckts mot Israel vid Internationella domstolen (ICJ) i Haag.

Han hävdar att FN och dess institutioner ”har blivit vapen i terroristorganisationens tjänst” och att det därför är FN och inte Israel som ”borde ställas inför rätta i Haag”.

Under fredagen krävde Israel att ICJ avskriver det folkmordsmål som väcktes av Sydafrika i slutet av december, där den israeliska staten anklagas för att begå folkmordsliknande handlingar mot palestinierna under den pågående invasionen och bombningarna av Gaza.

Den israeliska regimen hävdar att man följer internationell lag, har rätt till självförsvar och att det är Sydafrika som uppvisar en ”fräckhet” och ”falskt och grundlöst” kommer med folkmordsanklagelser.

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan väljer att gå betydligt längre än så och menar att FN är i maskopi med Hamas och att detta är orsaken till att folkmordsmålet överhuvudtaget tas upp.

Förhandlingarna i Haag visar hur FN och dess institutioner har blivit vapen i terroristorganisationers tjänst“, skriver han på X (tidigare Twitter).

FN är den som borde ställas inför rätta i Haag för att ha blundat för, och därmed varit medskyldig till, grävandet av terrortunnlar i Gaza, användningen av internationellt bistånd för tillverkning av missiler och raketer, och för att ha utbildat i hat och mord”, hävdar han i ett annat inlägg.

Krävt generalsekreterarens avgång

Erdan har tidigare krävt att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ska avgå efter att denne sagt att Hamas attacker mot Israel ”inte skedde i ett vakuum”.

Det kan också noteras att FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon retade upp Israelerna rejält när han kommenterade gruppen Hamas agerande med att ”människor alltid kommer att göra motstånd mot en ockupation”.

Gilad Erdan har tidigare låtit meddela att han och övriga israeler i FN framöver kommer att bära gula stjärnor vid säkerhetsrådets sessioner – detta eftersom han anser att rådet inte tillräckligt tydligt fördömt Hamas attacker.

– Från och med idag, varje gång ni tittar på mig, kommer ni att minnas vad det innebär att vara tyst inför ondskan. Precis som mina farföräldrar, och farföräldrarna till miljontals judar, kommer jag och mitt team från och med nu att bära gula stjärnor. Vi kommer att bära denna stjärna tills ni vaknar upp och fördömer Hamas grymheter, förkunnade han i slutet av oktober.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!