Israeliske ministern hotar Västbanken med förintelse

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 7 juni 2024
- av Isac Boman
Bezalel Smotrich svär att Israel ska fortsätta "styra Judéen och Samarien".

Den israeliske finansministern och partiledaren för Religiösa sionistpartiet, Bezalel Smotrich, hotar nu att bomba Västbanken ”till ruinstäder som i Gazaremsan” – om angreppen mot de illegala judiska bosättningarna inte upphör.

– Vårt budskap till grannarna bortom stängslet, i Tulkarm, Nur al-Shams, Shawika och Qalqilya; vi kommer att förvandla er till ruinstäder som i Gazaremsan om den terror ni utövar mot bosättningarna fortsätter, deklarerade han i veckan.

– Om, Gud förbjude, en palestinsk stat upprättas, kan det som hände i bosättningarna runt Gaza den 7 oktober hända här också. Detta kan inte ske och kommer inte att ske, fortsätter han.

Smotrich lovar vidare att Israel ska ”fortsätta att styra Judéen och Samarien” – den bibliska termen för de ockuperade områdena på Västbanken, och menar att området fungerar som ett ”säkerhetsbälte” för städer som ligger inom staten Israels officiella gränser. Han menar också att våldsaktioner från palestinier mot israeliska bosättare på Västbanken kan föranleda att man bombar Västbanken som man gjort Gaza.

– Vi ska bomba era städer till ruiner om terrorn inte upphör.

Hundratals dödade

Även om Israels bombningskampanj primärt drabbat Gaza, där tiotusentals dödats och majoriteten av befolkningen drivits på flykt, har även situationen i Västbanken blivit allt svårare.

Israeliska styrkor har ökat antalet räder i många av städerna på det ockuperade territoriet, inklusive östra Jerusalem, och drabbat samman med palestinska militanter under dessa räder.

Enligt myndigheterna har minst 519 palestinier dödats och närmare 5000 skadats på Västbanken sedan den 7 oktober, och den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem anklagar Israel för att ”arbeta för att driva palestinska boskapsskötare från sina hem” – där Israels ”officiella metoder” kombineras med ”organiserat våld från bosättare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!