Utrikes

Israeliska soldater vittnar om övervåld under Gaza-kriget

Vittnesmål ifrån israeliska soldater avslöjar uppenbar ignorans för civilas säkerhet under kriget i Gaza förra året. Det vittnar mer än 60 soldater om till en människorättsgrupp, skriver The Guardian.

Många civila byggnader totaldemolerades under kriget i Gaza

Uppgifterna som lämnats till människorättsgruppen Bryt tystnaden har väckt starka tvivel kring om Israel försökt följa internationell rätt.

Soldaterna berättar att de fick order om att betrakta allt i Gaza som ett “hot” och “inte spara på ammunitionen”. Stridsvagnar ska också ha skjutit slumpmässigt mot byggnader utan kännedom om de var militära mål eller civila.

I skildringarna beskriver soldaterna krigets regler som “slappa”.


Videoinslag från The Guardian

Trots påtryckningar från israeliska ledare att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda civilbefolkningen, ger nu vittnesmålen ger en helt annan bild.

Philippe Sands, expert på internationell humanitär rätt, beskriver vittnesmålen som en oroande insikt i vad som faktiskt hände.

– Kanske kommer man säga att vittnesmålen är partiska men de kan inte ignoreras eftersom de kommer från personer med förstahandserfarenheter. Lagen kräver en ordentlig undersökning, säger han till The Guardian.

I fjolårets krig i Gaza dödades 2 200 palestinier. De höga dödstalen skulle enligt soldaterna betraktas som en “prestation” som skulle hålla Gaza “tyst i fem år”.


Liknande artiklar


Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • Gaza
  • Israel