Israeliska soldater vittnar om övervåld under Gaza-kriget

Vittnesmål ifrån israeliska soldater avslöjar uppenbar ignorans för civilas säkerhet under kriget i Gaza förra året. Det vittnar mer än 60 soldater om till en människorättsgrupp, skriver The Guardian.

publicerad 4 maj 2015
Många civila byggnader totaldemolerades under kriget i Gaza

Uppgifterna som lämnats till människorättsgruppen Bryt tystnaden har väckt starka tvivel kring om Israel försökt följa internationell rätt.

Soldaterna berättar att de fick order om att betrakta allt i Gaza som ett ”hot” och ”inte spara på ammunitionen”. Stridsvagnar ska också ha skjutit slumpmässigt mot byggnader utan kännedom om de var militära mål eller civila.

I skildringarna beskriver soldaterna krigets regler som ”slappa”.


Videoinslag från The Guardian

Trots påtryckningar från israeliska ledare att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda civilbefolkningen, ger nu vittnesmålen ger en helt annan bild.

Philippe Sands, expert på internationell humanitär rätt, beskriver vittnesmålen som en oroande insikt i vad som faktiskt hände.

– Kanske kommer man säga att vittnesmålen är partiska men de kan inte ignoreras eftersom de kommer från personer med förstahandserfarenheter. Lagen kräver en ordentlig undersökning, säger han till The Guardian.

I fjolårets krig i Gaza dödades 2 200 palestinier. De höga dödstalen skulle enligt soldaterna betraktas som en ”prestation” som skulle hålla Gaza ”tyst i fem år”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.