Israeliska afrikaner tas om hand av Sverige

Genom samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR har Sverige och Israel kommit överens om att Sverige ska ta hand om 54 000 eritranska asylsökande som befinner sig i Israel just nu.

publicerad 9 januari 2014
Mer än 30 000 asylsökande protesterar på Israels gator

Migrationsverket bestämde i maj ifjol att alla flyktingar och asylsökande från Eritrea ska beviljas uppehållstillstånd. Det innebär att Sverige automatiskt kommer att dela ut 54 000 uppehållstillstånd till eritreanska migranter från Israel.

Redan nu har ett dussintal eritreaner slagit sig ner i Sverige. Eritreanerna belönas också av Israel med 3 500 dollar för flytten till Sverige, mot att de aldrig besöker Israel i framtiden.

Tonen hos premiärministern Benjamin Netanyahu är hård. Vid ett partimöte nyligen kallade premiärministern de afrikanska invandrarna för ”arbetsinfiltratörer”.

– Precis som vi lyckades stoppa den olagliga infiltrationen av våra gränser så är vi fast beslutna att avlägsa de som lyckades ta sig in innan vi stängde gränsen. Dessa är olagliga arbetsinfiltratörer, och vi är fast beslutna att ställda dem inför rätta fullt ut, sa han enligt Jerusalem Post.

Överenskommelsen mellan Israels inrikesdepartement och Sveriges regering sker bland annat genom samarbete med FN och deras flyktingorgan UNHCR.

För bara några dagar sedan genomförde över 30 000 afrikanska asylsökande protester i Israel mot hur de behandlas av myndigheterna och att de riskeras att repatrieras till sina hemländer.

Företrädare för flera människorättsorganisationer slår larm om asylsökandes situation i Israel. Tidigare har det framkommit att Israel låtit upprätta flera läger, som av vissa är ”koncentrationsläger”, där tiotusentals afrikaner tvingas leva under svåra förhållanden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.