Israelisk minister vill ”utplåna” Ramadan

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 10 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Amichai Eliyahu och Itamar Ben-Gvir - partiledare för Judisk Makt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amichai Eliyahu, Israels minister för kulturarv, och företrädare för partiet Judisk Makt (Otzma Yehudit), anser att Israel måste ”utplåna” den muslimska fastemånaden Ramadan.

– Den så kallade Ramadan-månaden måste utplånas och vår rädsla för denna månad måste också utplånas, förkunnade han i en intervju med israeliska Army Radio.

Hur detta skulle gå till i praktiken är något oklart, men Eliyahu har tidigare varit i blåsväder då han argumenterade för att det var ”ett alternativ” att släppa en ”atombomb” över Gazaremsan.

Även med israeliska mått är Eliyahu en kontroversiell figur enär han helt och hållet motsätter sig en tvåstatslösning och uttalat stödjer Israels fullständiga annektering av Västbanken. Även Gaza bör bli israeliskt, menar han.

Han har även hävdat att den israeliska militären och polisen tagit efter ”palestiniernas världsbild” och frekvent motarbetar israeliska bosättare, samt krävt att palestinska fångar ska avrättas.

När han förordade en kärnvapenattack mot Gaza och uttalade sitt stöd för folkfördrivningen av hela territoriets palestinska befolkning blev dock kritiken hård både internationellt och inhemskt och hans utspel beskrevs av Israels förra premiärminister Yair Lapid som ”fruktansvärt och vansinnigt”. Även den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu tog avstånd från uttalandena som Eliyahu sedan själv hävdade var “metaforiska”.

Vi befinner oss nu i Gaza och Israel och bevittnar inte bara en enorm förlust av människoliv utan också en enorm förlust av mänsklighet”, kommenterar Jan Eliasson, tidigare svensk utrikesminister och FN:s vice generalsekreterare, utspelet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!