Israelisk militär ljög om markinvasion

Israels ockupation av Palestina

publicerad 17 maj 2021
- av Isac Boman
Israeliskt plan av typen F-16I.

Den israeliska militären IDF tillkännagav för pressen att man inlett en markinvasion i Gaza – något som medier som New York Times och AFP rapporterade vidare. Någon markinvasion blev det dock inte – istället beordrade Israel att Hamas tunnelsystem skulle flygbombas.

Enligt flera israeliska medier ska den israeliska militären medvetet ha vilselett den internationella pressen och fått dessa att rapportera om en israelisk markinvasion – varpå palestinska styrkor samlades i tunnelsystemen som sedan kunde bombas sönder av IDF.

Det är oklart exakt hur många medlemmar i Hamas som dödades under flygbombningarna men redan 2019 använde israelisk militär samma strategi- att ljuga för massmedierna och få dem att rapportera falska nyheter i en förhoppning att få ett temporärt strategiskt övertag på slagfältet. Vid tillfället bad IDF om ursäkt och lovade att aldrig mer försöka dupera pressen.

Enligt Times of Israel deklarerade höga företrädare för den israeliska militären att man planerade en potentiell markinvasion mot Gazaremsan. Israeliska journalister försäkrades av militären att ingen markinvasion hade dragits igång medan utländska reportrar fick veta att IDF tagit sig in på palestinskt territorium och en markinvasion påbörjats– varpå de internationella medierna vidarerapporterade detta.

Efter flera timmar medgav israelisk militär offentligt att någon markinvasion inte ägt rum – trots att man tidigare påstått motsatsen.

Detta ledde till storskalig spekulation att den falska rapporten var skapad för att övertyga Hamas att en israelisk markinvasion åtminstone potentiellt ägde rum i norra Gaza och tvingade terrorgruppen att skicka en del av sin spaningsstyrka och pansarvärnstrupper för att konfrontera de israeliska trupperna där de sköts ner av infanteri, pansarvagnar och artillerikanoner som i själva verkat var positionerade i Israel och skickade andra krigare till sitt försvarstunnelsystem som sedan förstördes av det israeliska flygvapnet”, skriver Times of Israel.

IDF förnekar dock att man medvetet har ljugit för den internationella pressen eller spridit desinformation om en icke-existerande markinvasion. Istället hävdar man att det handlat om ett internt kommunikationsmissförstånd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!