Israel ska lönnmörda fiender utomlands

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 2 december 2023
- av Jan Sundstedt
Benjamin Netanyahu poserar med beväpnade israeliska soldater.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den israeliska regeringen lovar nu att rikta in sig på att mörda företrädare för palestinska Hamas – oavsett i vilket land dessa befinner sig.

– Kampen är världsomspännande, hävdar försvarsminister Yoav Gallant.

Lillehammermordet 1973 chockerade hela Norden och fick stor uppmärksamhet runt om i världen. Israel hade i hemlighet skickat agenter från underrättelsetjänsten Mossad för att mörda en militant palestinier som påstods gömma sig i den lilla skidorten. Man hade dock felidentifierat offret – och istället sköt man ihjäl den marockanske kyparen Ahmed Bouchiki när han var ute och gick med sin gravida hustru.

Minst nio israeliska agenter lyckades ta sig ut ur landet – men sex medlemmar ur mordkommandot kunde gripas och det uppdagades senare att Mossad hade flera hemliga ”baser” runt om i Europa som användes vid deras lönnmordskampanjer. Israel har fortfarande inte officiellt bett om ursäkt för eller tagit på sig ansvaret för mordet på Bouchiki.

Ett halvt sekel senare låter Israels premiärminister Benjamin Netanyahu offentligt meddela att Mossad aktivt ska rikta in sig på att lönnmörda terrorklassade Hamas ledare – i vilket land de än befinner sig, enligt israeliska medier.

“Dömda att dö”

Samtidigt har försvarsminister Yoav Gallant deklarerat att alla Hamas-ledare ”lever på lånad tid”.

– Kampen är världsomspännande: Från revolvermän på fältet till de som njuter av lyxiga jetplan medan deras sändebud agerar mot kvinnor och barn, de är dömda att dö, lovar han.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal kommer Mossad nuatt  fokusera på att mörda högt uppsatta Hamas-företrädare i andra länder, bland annat Turkiet och Qatar, och man håller nu på att utarbeta planer för att kunna genomföra lönnmorden.

Sverige har under de senaste decennierna tagit emot ett stort antal palestinska migranter – där ett flertal fortsatt vara politiskt aktiva i olika pro-palestinska organisationer och nätverk. Huruvida Sverige riskerar att drabbas av israeliska mordkommandon är dock oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!