Israel kräver att FN-topp avgår

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 26 oktober 2023
- av Markus Andersson
Israels FN-ambassadör Gilad Erdan och Antonio Guterres.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israel kräver nu att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres avgår – och man kommer inte heller att bevilja fler visum till FN-personal i landet.

Orsaken är att FN-chefen påpekat att Hamas attacker ”inte uppstod i ett vakuum” samt lyft fram att Israel på ett brutalt sätt förtryckt det palestinska folket i 56 års tid.

– Jag har entydigt fördömt de fasansfulla och exempellösa terrordåd som Hamas utförde i Israel den 7 oktober. Ingenting kan rättfärdiga att civila avsiktligt dödas, skadas eller kidnappas, förkunnade Guterres inför FN:s säkerhetsråd och krävde att den kvarvarande gisslan släpps.

– Det är också viktigt att erkänna att Hamas attacker inte skedde i ett vakuum. Det palestinska folket har utsatts för 56 år av kvävande ockupation. De har sett hur deras land stadigt skövlats av bosättningar och plågats av våld, hur deras ekonomi kvävts, hur deras folk fördrivits och deras hem rivits. Deras förhoppningar om en politisk lösning på deras svåra situation har försvunnit, fortsatte han och betonade att även krig har regler som måste följas.

 

FN-toppen berättade att minst 35 av hans underställda också dödats under Israels bombningar av Gaza och poängterade att både Israel och Hamas har en skyldighet att skydda civila liv.

– Att skydda civilbefolkningen är av största vikt i alla väpnade konflikter. Att skydda civila kan aldrig innebära att använda dem som mänskliga sköldar. Att skydda civila innebär inte att beordra mer än 1 miljon människor att evakuera till söder, där det inte finns något skydd, ingen mat, inget vatten, inga mediciner och inget bränsle, och sedan fortsätta att bomba södern.

Vägrar prata med Guterres

FN-ledarens uttalanden om att Israel förtryckt palestinierna under decennier – och att detta lagt grunden för fientlighet och bitterhet togs inte väl emot av de israeliska makthavarna och man krävde mycket snabbt Guterres avgång.

– Det finns ingen poäng i att prata med de som visar förståelse för de fruktansvärda dåd som begåtts mot israeliska medborgare – inte minst av en terroristorganisation, anser Israels FN-ambassadör Gilad Erdan.

En generalsekreterare som inte förstår att mordet på oskyldiga aldrig kan förstås mot någon ’bakgrund’ kan inte vara generalsekreterare. Det är sorgligt att den man som leder FN, som ska bekämpa terrorism och globala grymheter, tänker så. Israel kommer att arbeta för att förmedla ett tydligt budskap till FN om att vi inte längre kommer att acceptera den fortsatta partiskheten och hatet mot Israel av denna organisation”, deklarerar han i ett uttalande på X (tidigare Twitter).

“Ge dem en läxa”

Israels utrikesminister Eli Cohen svär samtidigt att han kommer att vägra att träffa Guterres framöver eftersom ”det efter den 7 oktober inte längre finns utrymme för något balanserat förhållningssätt” – istället måste Hamas ”utplånas från jordens yta”.


Israel låter också meddela att FN-medarbetare inte heller kommer att beviljas visum till Israel framöver.

– Tiden har kommit för att lära dem en läxa, menar Erdan.

FN:s generalsekreterare står dock på sig och menar att Israel under inga omständigheter har rätt att bomba den palestinska civilbefolkningen.

Det palestinska folkets missnöje kan inte rättfärdiga Hamas fruktansvärda attacker. Dessa fruktansvärda attacker kan inte heller rättfärdiga den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!