Israel anklagas för att systematiskt arrestera journalister

publicerad 8 juni 2021
- av Isac Boman
Genrebild - israelisk polis.

I helgen greps ännu en journalist i Israel från den arabiska tv-kanalen Al-Jazeera på oklara grunder. Kanalens ledning anklagar Israel för att ägna sig åt systematiska trakasserier av journalister i syfte att få dem att sluta med sin bevakning i regionen.

Under lördagen arresterade israeliska poliser korrespondenten Givara Budeiri från Al-Jazeera när denne bevakade en fredlig protest i östra Jerusalem. Budeiri får heller inte återvända till platsen på 15 dagar.

Arresteringen skedde i de av Israel ockuperade delarna av östra Jerusalem och ägde rum samtidigt som palestinier protesterade mot Israels ockupation av området efter sexdagarskriget 1967.

Filmklipp från händelsen visar hur Budeiri knuffas in mot en vägg och får handfängsel samtidigt som journalisten ropar att polisen ska låta henne vara. Även kamerautrustningen skadades under gripandet.

 

Enligt den arabiska tv-kanalen fanns det inga legitima skäl för att arrestera journalisten och man hävdar att israelisk polis agerat med onödigt mycket våld när man tog Budeiri till arresten.

Israelisk polis hävdar i sin tur att man gripit en kvinna och en man efter att dessa vägrat att identifiera sig själva och gått till attack med polismän – bland annat med påstådda sparkar och slag.

Enligt Mostefa Souag, chef på Al-Jazeera, ägnar sig israels poliskår åt systematiska trakasserier mot journalister och han menar vidare att det handlar om att försöka tysta och göra det så jobbigt som möjligt för de som försöker bevaka och dokumentera konflikterna i regionen.

– Att tysta journalister genom att terrorisera dem har blivit en rutinmässig aktivitet för israeliska myndigheter, något som bevittnats under de senaste veckorna i Gaza och ockuperade Jerusalem. Detta kan inte betraktas som isolerade handlingar, menar han.

Israelisk media menar att gripandet av journalisten berodde på en konflikt över hennes pressackreditering och att hon ska ha arresterats när hon inte kunde ta fram sitt presskort för polisen – något som avfärdas av Al-Jazeera.

Budeiri släpptes ur arresten efter några timmar – men har alltså förbjudits att återvända till området under de kommande femton dagarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!