Isländsk kyrka porträtterar Jesus med smink och klänning

publicerad 8 september 2020
- av Per Nordin
Jesus gestaltas med klänning, smink och bröst.

Den isländska statskyrkan förlöjligar Jesus. I en annons för kyrkans söndagsskola porträtteras Jesus sminkad med skägg och bröst, iklädd klänning dansandes framför en regnbåge.

Den isländska statskyrkans annons har skapat debatt. Somliga hyllar initiativet, medan andra hävdar att kyrkan har svikit kristendomens grundläggande ideal.

Den isländska statskyrkan tappar medlemmar, precis som Svenska kyrkan – och likt Svenska kyrkan utmålar de Jesus som queer. Medlemmarna flyr till andra trossamfund och livsåskådningsorganisationer, bland annat så växer asatron i landet.

Medlemstappet fylls inte heller igen via invandringen, då de flesta invandrarna är katoliker eller muslimer.

Statskyrkan dras även med splittring mellan liberaler och traditionalister, som åter igen revs upp i samband med att annonsen publicerades. Bilden är gjord av Lára Garðarsdóttir. När den publicerades på Facebook blev reaktionerna starka. Vissa kallade utspelet inkluderande och samtida, medan andra hävdade att bilden bara representerade en liten del av medlemmarna.

Ansvariga för annonsen menar att ”det är viktigt att Jesus är ett uttryck för samhället som det är. Vi försöker fånga samhället och fånga mångfalden och där är Jesus inte undantagen”, i ett försök att bemöta kritiken och motivera att Jesus gestaltas med som en transvestit.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.