Utrikes

Island slopar karantänkrav

Island vill öppna upp landet för turister igen.

Från och med mitten på juni lättar Island på sina restriktioner för utlandsbesökare. Istället för att tvingas i karantän kommer besökare istället att erbjudas att coronatestas på flygplatsen, och om testet visar negativt är det fritt fram att fortsätta in i landet.

Skulle personen däremot visa sig smittad så gäller fortsatt två veckors karantän, en åtgärd man införde den 24 april. Har man ett läkarintyg på att man är frisk så behöver man inte ta något test alls.
– Med bara tre diagnosticerade virusfall i maj så är vi återigen redo att försiktigt öppna upp våra dörrar mot världen. Samtidigt som vi fortsätter vara försiktiga så är vi optimistiska att vi som land framgångsrikt kan börja vår resa tillbaka till det normala, säger utrikesministern Guðlaugur Þór Þórðarson i ett pressmeddelande.

Det är ännu inte helt bestämt, men det kan också bli så att turister på Island blir tvungna att ladda ner en smittspårningsapp som i dagsläget används av nästan hälften av öns invånare.

I pressmeddelandet konstateras vidare att Island bara har haft tre bekräftade fall av smittan i maj och att pandemin bedöms vara under kontroll i landet.

– När besökare börjar återkomma till Island så vill vi ha alla mekanismer redo för att hålla dem trygga och de framsteg vi gjort för att kontrollera pandemin. Islands strategi att storskaligt testa, spåra och isolera har visat sig vara effektiv så här långt. Vi vill bygga vidare på den erfarenheter och skapa ett tryggt rum för de som vill byta miljö efter vad som har varit en tuff vår för oss alla, konstaterar turistministern Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfad.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!