Island ökar finansieringen av UNRWA

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 16 juni 2024
- av Redaktionen
Ásmundur Einar Daðason, utbildnings- och barnminister, tillsammans med Philippe Lazzarini, generalkommissarie för UNRWA.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den isländska regeringen ökar finansieringen till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar och vädjar om en omedelbar vapenvila. Att döda, lemlästa eller ta barn som gisslan kan aldrig rättfärdigas, konstaterar man.

Nyligen deltog Islands utbildnings- och barnminister Ásmundur Einar Daðason på konferensen Call for Action: Urgent Humanitarian Response-konferensen i Jordanien – en konferens med fokus på situationen för civilbefolkningen i Gaza, under Israels blodiga invasion.

I sitt anförande pekade Daðason på hur fruktansvärd vardagen har blivit för barn och unga i Gaza och betonade att det är av yttersta vikt att investera i dessas välbefinnande och i återuppbyggnaden efter kriget.

– Att döda, lemlästa eller ta barn som gisslan kan aldrig rättfärdigas – deras ofattbara lidande och umbäranden hotar också att undergräva freden och förtroendet mellan folken i Israel och Palestina för kommande generationer, deklarerade han.

Ministern upprepade också Islands krav på ett omedelbart eldupphör, ökat humanitärt tillträde och att den israeliska gisslan friges.

290 miljoner

Daðason tillkännagav också ett ytterligare bidrag på 100 miljoner isländska kronor till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern (UNRWA). Med detta tillägg kommer Island att ha bidragit med sammanlagt 290 miljoner isländska kronor till det humanitära biståndet till Palestina i år.

Landets utrikesminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir låter meddela att regeringen kommer att fortsätta bidra till humanitärt bistånd och återuppbyggnadsinsatser i Gaza. Hon betonar också att en vapenvila, leverans av humanitära förnödenheter och frisläppande av gisslan är mycket brådskande.

– Vi uppmanar till ett omedelbart genomförande av gårdagens resolution från säkerhetsrådet – våldsspiralen måste få ett slut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!