Utrikes

Islamiska staten tar på sig terrordådet i Wien

Abu Dagnah Al-Albany, enligt IS-kopplade kanalen Amaq News Agency ansvarig för det senaste dådet i Wien.

Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för måndagens dödliga attack i Wien i ett uttalande från sin mediekanal Amaq News Agency. Där har även en bild och en video publicerats som påstås visa gärningsmannen.

Bilden, som publicerads på chatappen Telegram, visade en skäggig man identifierad som ”Abu Dagnah Al-Albany”. I uttalandet sades det att han hade attackerat folkmassor i centrala Wien med en pistol och kulspruta innan han sköts till döds av polisen. På bilden bär Albany en ring med frasen “Mohammed är Allahs budbärare”.
Amaq publicerade även ett videoklipp av Albany där han på arabiska svor trohet till Islamiska statens ledare Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi.

Albany har identifierats som albanen Kujtim Fejzulai, medborgare i Österrike och Nordmakedonien. Han har tidigare dömts till 22 månaders fängelse i april 2019 för att ha försökt resa till Syrien för att gå med i Islamiska staten. Fejzulai hade släppt från fängelse för mindre än ett år sedan.

Terrorattacken, som ägde rum den 2 november, resulterade i 5 döda och 22 skadade – varav flera allvarligt.

Förra veckan stormade även ett 50-tal turkiska ungdomar den katolska kyrkan Antonskirche i Wien. Ungdomarna skanderade “Allahu akbar” och vandaliserade kyrkans inredning. Attacken ledde till att Österrikes kritsdemokratiske förbundskansler Sebastian Kurz sade att han kommer slå ned på “politisk islam”.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!