Islamiska staten tar på sig terrordådet i Wien

publicerad 6 november 2020
- av Per Nordin
Abu Dagnah Al-Albany, enligt IS-kopplade kanalen Amaq News Agency ansvarig för det senaste dådet i Wien.

Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för måndagens dödliga attack i Wien i ett uttalande från sin mediekanal Amaq News Agency. Där har även en bild och en video publicerats som påstås visa gärningsmannen.

Bilden, som publicerads på chatappen Telegram, visade en skäggig man identifierad som ”Abu Dagnah Al-Albany”. I uttalandet sades det att han hade attackerat folkmassor i centrala Wien med en pistol och kulspruta innan han sköts till döds av polisen. På bilden bär Albany en ring med frasen ”Mohammed är Allahs budbärare”.

Amaq publicerade även ett videoklipp av Albany där han på arabiska svor trohet till Islamiska statens ledare Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi.

Albany har identifierats som albanen Kujtim Fejzulai, medborgare i Österrike och Nordmakedonien. Han har tidigare dömts till 22 månaders fängelse i april 2019 för att ha försökt resa till Syrien för att gå med i Islamiska staten. Fejzulai hade släppt från fängelse för mindre än ett år sedan.

Terrorattacken, som ägde rum den 2 november, resulterade i 5 döda och 22 skadade – varav flera allvarligt.

Förra veckan stormade även ett 50-tal turkiska ungdomar den katolska kyrkan Antonskirche i Wien. Ungdomarna skanderade ”Allahu akbar” och vandaliserade kyrkans inredning. Attacken ledde till att Österrikes kritsdemokratiske förbundskansler Sebastian Kurz sade att han kommer slå ned på ”politisk islam”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.