Utrikes

IS-cell sprängd i Tyskland

Tysk polis grep fyra terrormisstänkta.

Tyska myndigheter bekräftar att man har arresterat fyra tadzjikiska medborgare som misstänks vara medlemmar i Islamska staten. Terrorgruppen ska ha planerat en attack mot amerikanska militärbyggnader.

Enligt tyska åklagare arresterades de fyra männen av polisens insatsstyrka tidigt under onsdagen på olika platser i västra Tyskland. Samtliga ska ha medborgarskap i Tadzjikistan och gruppens förmodade ledare, även han från Tadzjikistan, har suttit häktad sedan mars 2019.
Samtliga misstänkta kommer att åtalas för att vara medlemmar i en terrorklassad organisation. Enligt åklagarna anslöt sig männen till Islamska staten så sent som i januari 2019, och fick då instruktioner att bilda en cell i Tyskland.

Enligt uppgifter till AP planerade de först att utföra en attack i hemlandet, men bytte sedan fokus till Tyskland där måltavlorna skulle bli amerikanska flygbaser i landet och ett lönnmord på en icke namngiven person som ska ha vanhedrat islam.

Åklagarna menar att gruppen hade samlat på sig vapen och ammunition för att genomföra dåden, men också beställt utrustning för att kunna bygga bomber. Det hela skulle åtminstone delvis finansieras genom ett kontraktsmord i Albanien som ska ha misslyckats.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!