Iranske brigadgeneralen: “Utländsk underrättelsetjänst bakom upplopp”

publicerad 22 juni 2023
- av Markus Andersson
Mohammad Kazemi menar att bland annat USA:s, Israels och Storbritanniens underrättelsetjänst eldat på kravallerna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brigadgeneralen Mohammad Kazemi, som leder det iranska revolutionsgardets underättelsetjänst, hävdar nu att uppemot 20 utländska underrättelsetjänster var involverade i de upplopp och kravaller som drabbade Iran förra året.

Kazemi menar att upploppen bröt ut kort efter att amerikanska myndigheter insåg att deras utrikespolitik gentemot Iran misslyckats efter att Joe Biden valdes till president, och att de kände sig nödgade att öka pressen på Irans regering.

– Efter att Biden-administrationen kom till makten drog amerikanerna den strategiska slutsatsen att de misslyckats i många utländska fall och att orsaken var Irans agerande och dess ledares styrning; dessa misslyckanden hade gjort att USA:s internationella position hamnat i skymundan; så Iran måste betala priset, sa Kazemi i intervjun.

Enligt Kazemi arbetade amerikansk underrättelsetjänst aktivt för att protesterna, efter att en 22-årig kvinna dött under oklara omständigheter i samband med ett polisingripande, skulle fortsätta till varje pris. Man ville även omvandla dessa protester till strejker och oroligheter och till ett väpnat motstånd mot Irans regering genom att engagera militanta grupper.

Brigadgeneralen hävdar vidare att man lyckats belägga att nästan 20 utländska underrättelsetjänster var involverade i upploppen – bland annat USA, Storbritannien, Israel, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Frankrike, Tyskland, Kanada och Bahrain.

Samordnad operation

Enligt Kazemi ska franska diplomater i Iran bland annat ha försökt samla in information om upploppen, Irans säkerhet och statusen på deras poliskår och sedan vidarebefordrat denna information till ett annat europeiskt lands ambassad.

Den israeliska regimen ska ha samlat in pengar för att stödja upploppsmakarna och fått finansiering av bland annat USA till detta ändamål. Israel ska också ha samverkat nära med Förenade Arabemiraten för att på olika sätt understödja upploppen.

28 europeiska länder övervägde också att stänga sina ambassader under kravallerna för att öka pressen på Iran. Medborgare med utländsk bakgrund från bland annat Afghanistan, Pakistan och Irak ska ha använts för att samla in information om Iran och upploppen.

Vidare ska amerikanska CIA ha skapat och tillhandahållit plattformar på internet för att nyheter om kravallerna enklare skulle kunna spridas globalt, och dessutom bistått med annan teknisk utrustning och mobila kommunikationsenheter i syfte att underlätta för regimmotståndarna.

“CIA, Mossad och MI6 i nära samarbete”

CIA ska även ha satt ihop ett team tillsammans med israeliska Mossad och brittiska MI6 i syfte att mot slutet av kravallerna återuppta projektet att lönnmörda iranska forskare – särskilt inom kärnkraft, rymdfart och militärteknik, någonting som Israel ägnat sig åt under många år.

Brigadgeneralen hävdar vidare att de utländska krafterna lade ner stora resurser på att underblåsa misstro bland det iranska folket från olika sociala skikt och politiska inriktningar – bland annat genom att anklaga regimen för diskriminering och kränkningar av kvinnors rättigheter eller genom att hävda att den islamiska republiken var på väg att kollapsa.

Under upploppen skadades ett stort antal civila men även många poliser och vakter och offentliga byggnader fick skador för mångmiljonbelopp. I februari deklarerade Irans ledare att alla inblandade i kravallerna beviljas amnesti – men att detta inte gäller för mördare eller terrorister.

I Sverige och Väst har den massmediala bilden av protesterna varit att de var folkliga och att den iranska regimen brukat kraftigt övervåld mot civila i samband med dessa.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!