Iranska flottans största skepp sjönk efter brand

publicerad 2 juni 2021
- av Per Nordin

IRIS Kharg – det största fartyget i den iranska flottan fattade under tisdagen eld och sjönk vid Omanbukten. Orsaken till branden är fortfarande oklar.

Fartyget som var över 200 meter långt och 25 meter brett samt med en totalvikt med full last på över 33 000 ton var från början ett stort brittiskt tankfartyg som delvis byggdes om och somsedan har använts av den iranska flotten sedan det tidiga 1980-talet, rapporterar RT.

Enligt medieuppgifter fattade skeppet som idag främst används för militära övningar och logistik eld av oklar anledning och brann i omkring 20 timmar innan det slutligen sjönk utanför hamnen Jask.

– Alla ansträngningar att rädda fartyget misslyckades och det sjönk, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Fars Nwes Agency.

Samtliga besättningsmedlemmar ska ha hunnit lämna fartyget och sätta sig i säkerhet och det finns inga uppgifter om några dödsfall relaterade till förlisningen. Från iranskt håll ska man nu utreda vad det var som gick fel och varför fartyget som bland annat inhyste tre helikoptrar kunde sjunka.

Noterbart är att så sent som i april så attackerades det iranska lastfartyget MV Saviz utanför Jemen i Röda havet när det eskorterade iranska handelsfartyg. Enligt iranska myndigheter fick båten som använts som logistisk central för att bekämpa pirater i området dock bara mindre skador.

Iran misstänker att den attacken orkestrerades eller genomfördes av Israel då angreppet skedde i samband med att iranska makthavare träffade internationella ledare för att diskutera Irans kärnkraftsavtal.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!