Irans president: Israel mördade Fakhrizadeh

publicerad 30 november 2020
- av Per Nordin
Irans president Hassan Rohani.

Irans president anklagar Israel för att ha mördat den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh och för att vilja skapa kaos i landet. Landets högsta ledare lovar också att de skyldiga ska straffas för sitt dåd.

Det var i fredags som den iranske kärnfysikern och brigadgeneralen Mohsen Fakhrizadeh mördades när han färdades i bil nära huvudstaden Teheran. Enligt vittnesmål använde sig gärningsmännen av både bomber och skjutvapen när de gick till attack och dödade Fakhrizadeh och flera av hans livvakter.

Irans politiska ledning är tydlig med vilka de menar ligger bakom mordet – nämligen Israel.


Annonser:


– Än en gång har den globala arrogansens händer, med den sionistiska regimen som inlejd usurpator, fläckats av blodet från en av våra söner, sade Irans president Hassan Rohani i iransk tv efter mordet.

Presidenten menar vidare att man inte kommer att gå i ”sionistregimens fälla” och ayatollan Ali Khamenei – landets högste politiske konstaterar samtidigt att att landet kommer att fullfölja kärnfysikerns arbete och straffa de skyldiga för mordet.

Noterbart är att Israel och deras underrättelsetjänst sedan tidigare pekats ut som ansvariga för ett flertal mord på iranska forskare, bland annat kärnfysikern Darioush Rezaeinejad som mördades 2011 av maskerade män på motorcykel och hans kollega Mostafa Ahmadi Roshan som dödades året efter genom en sprängladdning.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.