Irans president död i helikopterkrasch

publicerad 20 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Ebrahim Raeisi
Irans president Ebrahim Raisi bekräftad död i helikopterolycka.

Irans president Ebrahim Raisi och utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian har omkommit i samband med en helikopterkrasch under gårdagen i nordvästra Iran. Presidenten och hans delegation var på väg tillbaka från en ceremoni när helikoptern kraschade i Dizmarskogen.

Helikoptern som transporterade presidenten och hans följe kraschade igår söndag i Dizmarskogen, belägen mellan städerna Varzaqan och Jolfa i provinsen Östazarbaijan.

Ombord fanns även utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian, Östazarbaijans guvernör Malek Rahmati, ledaren för fredagsbönen i Tabriz, Seyyed Mohammad Ali Al-e Hashem, och en medlem av presidentens livvaktsteam, Mahdi Mousavi. Helikopterns pilot, andrepilot och övriga besättningsmedlemmar omkom även de.

Rapporter om en eventuell kraschlandning började cirkulera tidigt under söndagseftermiddagen. Irans inrikesminister Ahmad Vahidi och nyhetsbyrån IRNA rapporterade om tät dimma i det bergiga området där helikoptern störtade.

Helikoptern, en amerikansktillverkad Bell 212, färdades i svåra väderförhållanden med dålig sikt och svårgenomtränglig terräng. Med hjälp av turkiska övervakningsdrönare lyckades räddningsteam slutligen lokalisera olycksplatsen på måndagsmorgonen.

Vrakdelarna upptäcktes i ett skogsområde på en bergssluttning, allvarligt skadade och förkolnade, utan tecken på överlevande, rapporterar Iranska Röda Halvmånen.

“Martyrskap”

President Raisi och hans delegation var på väg tillbaka från en ceremoni för invigningen av en damm i floden Aras, tillsammans med Azerbajdzjans president Ilham Aliyev, när olyckan inträffade. Omedelbart efter beskedet höll Irans kabinett ett krismöte under ledning av vicepresident Mohammad Mokhber.

Irans regering framhöll i ett uttalande sina kondoleanser till den islamiska revolutionens ledare Ayatollah Seyyed Ali Khamenei, samt till den iranska nationen, över presidenten och hans följeslagares död, och beskriver Raisis död som ett “martyrskap”.

Ayatollah Khamenei uppmanade nationen att inte vara orolig, och försäkrade att “det inte kommer att bli någon störning i landets arbete”. Regeringen lovade också att president Raisis politiska väg kommer att fortsätta “utan avbrott”.

Pir-Hossein Kolivand, chef för Iranska Röda Halvmånen (IRCS), har meddelat att räddningsteam lokaliserat helikoptervraket och att sökinsatsen efter de avlidnas kroppar avslutats. Kropparna håller nu på att överföras till provinshuvudstaden Tabriz.

Med Raisis bortgång väntas förste vice president Mohammad Mokhber tillträda som tillfällig ledare tills dess att en permanent efterträdare utsetts.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!