Iran visar upp hypersonisk missil

publicerad 9 juni 2023
- av Isac Boman
Missilen påstås ha en räckvidd på 1400 kilometer.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Iran har presenterat en ny hypersonisk missil som man hävdar kan färdas i hastigheter upp till Mach 15 (drygt 300 km/minuten). President Ebrahim Raisi menar att det nya vapnet ska bidra till att säkerställa “varaktig säkerhet” i regionen.

Missilen heter ”Fattah” – vilket betyder “erövraren” på persiska och presenterades av högt uppsatta iranska företrädare under ett evenemang i Teheran, där man hävdade att den uppvisade projektilen var det första i en ny generation vapen som Iran håller på att utveckla.

– I dag känner vi att den avskräckande kraften har skapats. Denna kraft är ett ankare för varaktig säkerhet och fred för de regionala länderna, deklarerade president Ebrahim Raisi.

Brigadgeneralen Amir Ali Hajizadeh som leder det islamiska revolutionsgardets flyg- och rymdstyrkor, berättade också att missilen har en maximal räckvidd på cirka 1400 kilometer. Man uppgav också att det genomförts tester med denna utan att det uppstått några komplikationer.

– Det finns inget system som kan konkurrera med eller bekämpa denna missil, hävdade generalen.

Han visade också upp missilens rörliga munstycke som påstås göra det möjligt för missilen att ändra färdriktning för att undvika fiendens luftförsvar.

På grund av den avancerade teknologin som behövs har bara ett litet antal länder hittills utvecklat egna hypersoniska vapen – bland andra USA, Kina och Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!