Iran till USA: Ingen stor sak – ni dödade er egen skapelse

publicerad 28 oktober 2019

Irans kommunikationsminister Mohammad Javad Azari Jahromi är inte imponerad över att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är död efter en amerikansk insats i Syrien.

Ingen stor sak. Ni dödade precis er egen skapelse”, skriver han på Twitter som en kommentar på USA:s president Donald Trumps tweet om att ”någonting väldigt stort just har hänt”.

Den amerikanske presidenten syftade på att al-Baghdadi sprängt sig själv under en amerikansk insats i Syrien, vilket Trump sedan meddelade i ett tal till nationen.
Islamiska staten (IS) stod på sin höjd mot slutet av 2015, bland annat tack vare omfattande amerikansk och västerländsk införsel av vapen till militanta grupper i kriget mot Syriens regering som sedermera på olika vägar hamnade i Islamiska statens händer. 2012 gav Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt sitt uttalade stöd för denna linje och skänkte över 100 miljoner av svenska skattepengar till Syrienkriget.

En annan kritik som tidigt fördes fram var att man från västerländsk sida såg mellan fingrarna på Islamiska statens oljeförsäljning till Nato-landet Turkiet. Något som tillät den extrema organisationen att växa sig starkare tills Ryssland på den syriske presidenten Bashar Al-Assads begäran ingrep i kriget i september 2015.


 


Liknande artiklar: