Iran hotar stämma USA för CIA-kupp

publicerad 30 augusti 2013

Efter att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA härom veckan erkänt att man var inblandade i statskuppen i Iran 1953 hotar nu Iran att stämma USA.

Statskuppen 1953 i Iran ledde till att landets demokratiskt valda premiärminister Mohammad Mossadeq störtades. Nu bekräftar CIA genom att offentliggöra hemliga dokument att uppgifterna om att USA, tillsammans med Storbritannien, var med och understödde kuppen.

På tisdagen röstade Irans parlament om att påskynda en process mot USA för att man lade sig i Irans inrikespolitiska angelägenheter, rapporterar LA Times.

“Den kupp som störtade Mossadeq och det nationella kabinettet utfördes av CIA som en del i USA:s utrikespolitik. Den planerades och godkändes av USA:s regering”, står det i CIA:s interna redogörelse av kuppen.

När den folkvalde och populäre Mohammed Mossadeq började förstatliga Irans oljeproduktion fick det USA och det brittiska oljebolaget BP att bli oroliga – de sistnämnda kontrollerade oljan i Iran innan förstatligandet.

CIA understödde statskuppen 1953 genom att sprida fientlig propaganda mot Mossadeq i både iranska och amerikanska medier, skriver TT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!