MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Invandringen slår nya rekord i Storbritannien

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 1 december 2022
- av Jan Sundstedt
Foto: Bwag/CC BY-SA 4.0

Nettomigrationen till Storbritannien slår nya rekord. Enligt färsk officiell statistik steg antalet till över en halv miljon individer under årets första sex månader. Den grupp som främst står för ökningen är invandrare från tredje världen.

En rad världshändelser har påverkat internationella migrationsmönster under de senaste 12 månaderna fram till juni 2022. Migrationen från länder utanför EU, särskilt studenter, driver på ökningen, kommenterar Jay Lindop, chef för Centre for International Migration på den statistiska centralbyrån i landet (ONS), till nyhetsbyrån Reuters.

ONS egen förklaring till orsakerna bakom den betydande ökningen, är dels en följd av vad man kallar “ett ökat antal resor” samt ett större inflöde av internationella studenter som tidigare studerat på distans på grund av de senaste årens coronarestriktioner.

Uppskattningsvis 1,1 miljoner långtidsinvandrare anlände under perioden, en ökning med hela 435 000 jämfört med året innan. Tre nya visumsystem – för ukrainare, afghaner och brittiska medborgare i Hongkong – ökade tillsammans antalet immigranter med cirka 138 000.

De många faktorer – oberoende av varandra – som bidrar till migrationen just nu gör att det är för tidigt att säga om denna bild kommer att upprätthållas, fortsätter Jay Lindop.

Oron över invandringens effekter var en av de stora drivkrafterna bakom Storbritanniens omröstning om att lämna EU. Dåvarande premiärminister David Cameron hade under flera år misslyckats med att nå det uppsatta nettomigrationsmålet på mindre än 100 000 per år.

ONS förtydligar att både invandrings- och nettomigrationssiffrorna, som inte inkluderar de som anländer via hemliga rutter på små båtar över Engelska kanalen, är de högsta sedan man 1964 började samla in migrationsstatistik.

En talesman för premiärminister Rishi Sunak menar att regeringen är “fullt engagerad” i att få ner de totala siffrorna. Vad som menas i praktiken framgår inte av sammanhanget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend