Intressegrupper: Johnson Israels ”bäste vän någonsin”

Den judiska lobbyn

publicerad 29 juli 2022
- av Isac Boman
Boris Johnson och Israels president Isaac Herzog.

Judiska intressegrupper i Storbritannien uttrycker besvikelse över att den skandalomsusade premiärministern Boris Johnson kommer att lämna sin post. Detta, menar man, eftersom han varit sällsynt hängiven Israel och det judiska folket i stort.

Gruppen Conservative Friends of Israel tackar Boris Johnson för hans tid som Storbritanniens ledare och menar att denne varit särskilt ”beslutsam i sitt stöd till staten Israel och det judiska samhället i Storbritannien”.

Från att tillkännage lagstiftning för att hantera skadliga bojkotter av Israel till att förbjuda terrorgruppen Hamas i sin helhet har Boris Johnson stått upp för Israel vid varje tillfälle”, skriver man och hävdar samtidigt att det var mycket positivt för landets judar att Johnson vann över Labour-kandidaten Jeremy Corbyn – som beskrivs som ”antisemit”, dock utan att specificera varför.

Relationerna mellan Storbritannien och Israel är starkare än någonsin”, skriver gruppen vidare och tackar Johnsons regering för detta samt att Tory-ledaren aktivt ”bekämpat antisemitism i alla dess former”.

Den judisk-brittiske politikern och lobbyisten Stuart Polak tillägger att han haft ”äran” att arbeta med många konservativa ledare och premiärministrar under fyra decennier – och även om alla har varit mycket positivt inställda till Israel så har Boris Johnson varit mest välvilligt inställd av dem alla.

I Boris Johnson hade vi vår bäste vän någonsin”, skriver han och tillägger att Israel finns i Johnsons ”DNA”.

Den judiska lobbygruppen StandWithUs kommer med liknande omdömen och menar att Johnson förbättrat relationerna med såväl Israel som med Storbritanniens judiska minoritet.

Boris Johnsons tid på posten som premiärminister och partiledare har kantats av ett flertal skandaler och ministeravhopp, någonting Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. Nyligen har det spekulerats kring att Johnson kan komma att ta över som Natos generalsekreterare efter norske socialdemokraten Jens Stoltenberg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.