Boris Johnson avgår

publicerad 7 juli 2022
- av Isac Boman
Boris Johnson har varit involverad i flera uppmärksammade skandaler.

Den skandalomsusade brittiske premiärministern Boris Johnson avgår idag som partiledare för Konservativa partiet. Han kommer också att lämna premiärministerposten – men enligt uppgifter först till hösten.

Den senaste tiden har minst 53 ministrar och parlamentariker lämnat sina uppdrag som en protest mot Johnsons ledarskap och de många skandaler som Johnson varit involverad i. Flera ministrar har även krävt Johnsons avgång.

Jag är ledsen över att lämna regeringen men jag har motvilligt kommit fram till att vi inte kan fortsätta så här”, skriver bland annat den tidigare finansministern Rishi Sunak i ett uttalande.

Kritik mot Johnson har funnits en längre tid men blivit mer högljudd sedan det framkommit att han i flera år känt till att partikollegan och parlamentsledamoten Chris Pincher tafsat på två män i berusat tillstånd men valt att hålla detta hemligt.

Nyligen framkom det också att Johnson varit på fester och brutit mot de karantänsregler som hans egen regering satte upp under nedstängningarna i Storbritannien – samtidigt som vanliga britter bötfälldes för att göra samma sak. När detta uppdagades hölls en misstroendeomröstning mot premiärministern där han klarade sig med mycket liten marginal.

Andra skandaler som Johnson varit involverad i rör bland annat en lyxrenovering av hans bostad på Downing Street för 2,3 miljoner kronor där hans eget parti av oklar anledning och i hemlighet finansierade renoveringen med 670 000 kronor. Premiärministern har också fått hård kritik för att ha tagit emot lyxiga bjudresor till Karibien.

Han har även i stort kritiserats för att inte ha några tydliga politiska visioner. Förhoppningarna på Johnson hos den brittiska befolkningen var stora vid hans tillträde 2018 och inledningen av hans regeringstid kretsade kring hans vallöfte om att ta Storbritannien ut ur EU, vilket blev verklighet i början av 2020.

Kort därefter införde han den kanske mest totalitära politik som någonsin bedrivits i landet genom omfattande nedstängningar och sedermera även implementering av covidpass i landet – något som dock blev politiskt ohållbart efter skandalerna kring hans egna festande under samma tid.

Nu tycks det dock alltså se ut som att hans tid som ledare går mot sitt slut. Vem som tar över som partiledare – och senare som premiärminister efter Boris Johnson är i skrivande stund oklart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.