“Inte ens under kalla kriget kom USA så nära Ryssland”

publicerad 11 februari 2016

USA har för avsikt att öka försvarsinvesteringar i Europa till följd av en påstådd rysk aggression. Den amerikanske historikern och statsvetaren Stephen Cohen anser att det inte är Ryssland, utan Nato som är aggressivt.

I programmet John Batchelor Show kritiserade Cohen starkt USA:s beslut att öka det militära stödet till sina allierade i Europa fyra gånger. Detta “obetänksamma” beslut är enligt honom i själva verket ett avsiktligt försök att provocera Ryssland.

Obamas planer betyder att Rysslands grannländer får en stor mängd tung krigsmateriel. Dessutom kommer amerikanska styrkor att på rotationsbasis stationeras på deras territorier.

– Så här har det aldrig varit. Aldrig har vi utplacerat våra väpnade styrkor så nära Rysslands gränser. Under det kalla kriget var vi militärt närvarande i endast Västberlin. Nu har vi kommit tätt intill de ryska gränserna.

Det görs på grund av en påstådd rysk aggression. Men vem är aggressiv? Ryssland skickar inte sina stridsfordon till Natos gränser, sade han.

Moskvas reaktion kommer enligt Cohen vara lugn och logisk. Ryssland placerar ut sina styrkor vid sin västliga gräns. Då kommer Rysslands och Natos vapen att direkt finnas mittemot varandra.

– Det är ingen Kubakris, men vi riskerar att få en motsvarighet, summerar historikern.

Washington trappar upp situationen mellan Nato och Ryssland, så att den blir ännu mer farlig än under kalla kriget. Risken för en direkt konflikt ökar, precis som risken för provokationer.

Vad gäller provokationerna påminner Cohen om Kiev och Ankara. Den ukrainske presidenten Porosjenko har helt enkelt “spottat Angela Merkel i ansiktet”, när han först lovade att iaktta Minskavtalet och sedan senarelade dess implementering då han vägrade att ge Donbass särstatus, menar han.

Ankara skyller på Ryssland för luftrumskränkningar utan att ge några bevis på det. Cohen är säker att Turkiet försöker att blåsa upp en konflikt för att dra Ryssland in i en konfrontation mot Nato. Alliansen kan för sin del tvinga Turkiet att backa, men gör det inte.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!