Inga nya coronafall på 100 dagar i Nya Zeeland

publicerad 11 augusti 2020
- av Markus Andersson
Människor på St. Johns bar i Wellington, Nya Zeeland.

Oceaniens näst folkrikaste land rapporterar att man inte sett några nya inhemska smittofall av coronaviruset på 100 dagar, och återgår nu till en vardag där invånarna återfår sin frihet att besöka evenemang och att slippa social distansering.

Det sista inrapporterade smittofallet upptäcktes den 1 maj. Totalt har 1200 personer smittats av viruset med enbart 22 dödsfall som följd. Det finns också i dagsläget ett 20-tal personer som diagnosticerats smittade i samband med att de kommit in i Nya Zeeland. Dessa hålls isolerade på särskilda anläggningar som tagits fram för ändamålet.

– Att komma till 100 dagar utan samhällsspridning är en viktig milstolpe, men som vi alla vet har vi inte råd att vara självgoda, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield, enligt TT.

Bloomfield varnar dock för att viruset snabbt kan komma tillbaka och att smittspridningen kan öka även i Nya Zeeland och menar att landet måste vara beredda på ett sådant scenario.

Orsaken till den långa tiden utan nya fall sägs vara att Nya Zeeland snabbt stängde sina gränser för omvärlden och vid tillfället införde strikta kontroller,

Utlänningar kan fortfarande inte komma in i Nya Zeeland utan särskilda skäl och 14 dagars karantän gäller. För medborgarna i landet har dock de flesta restriktioner nu hävts och invånarna är fria att besöka barer och restauranger, såväl som större kultur- och sportevenemang utan att behöva tänka på att socialt distansera sig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.