Utrikes

Inga nya coronafall på 100 dagar i Nya Zeeland

Människor på St. Johns bar i Wellington, Nya Zeeland.

Oceaniens näst folkrikaste land rapporterar att man inte sett några nya inhemska smittofall av coronaviruset på 100 dagar, och återgår nu till en vardag där invånarna återfår sin frihet att besöka evenemang och att slippa social distansering.

Det sista inrapporterade smittofallet upptäcktes den 1 maj. Totalt har 1200 personer smittats av viruset med enbart 22 dödsfall som följd. Det finns också i dagsläget ett 20-tal personer som diagnosticerats smittade i samband med att de kommit in i Nya Zeeland. Dessa hålls isolerade på särskilda anläggningar som tagits fram för ändamålet.
– Att komma till 100 dagar utan samhällsspridning är en viktig milstolpe, men som vi alla vet har vi inte råd att vara självgoda, säger hälsoskyddsmyndighetens generaldirektör Ashley Bloomfield, enligt TT.

Bloomfield varnar dock för att viruset snabbt kan komma tillbaka och att smittspridningen kan öka även i Nya Zeeland och menar att landet måste vara beredda på ett sådant scenario.

Orsaken till den långa tiden utan nya fall sägs vara att Nya Zeeland snabbt stängde sina gränser för omvärlden och vid tillfället införde strikta kontroller,

Utlänningar kan fortfarande inte komma in i Nya Zeeland utan särskilda skäl och 14 dagars karantän gäller. För medborgarna i landet har dock de flesta restriktioner nu hävts och invånarna är fria att besöka barer och restauranger, såväl som större kultur- och sportevenemang utan att behöva tänka på att socialt distansera sig.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!