Utrikes

Imam ställs inför rätta i Tjeckien

Utstikt från Petrintornet i Prag.

Trots sin relativt lilla muslimska befolkning har Tjeckien problem med radikala imamer. En imam ska nu upp i rätten i landet för misstankar om att ha främjat terrorism, medan en annan uppmanat muslimer att ”beväpna sig”.

Det är den före detta Pragbaserade imamen Samer Shehadeh som står anklagad för ha främjat terrorism. Även hans bror och svägerska står inför samma åtal.
De tre misstänks för att ha stöttat och finansierat terrorism och även för delaktighet i en terrorgrupp. Fällande kan ge dem upp till 15 års fängelse.

Shehadeh arresterades utomlands och har hållits i förvar sedan november förra året. Tjeckiska underrättelsetjänsten började utreda honom redan 2016 på grund av misstankar om att försöka radikalisera muslimer.

I våras sparkades den Pragbaserade imamen Leonid Kušnarenko från sin tjänst efter att ha uppmanat muslimer, framförallt män, att beväpna sig. Uppmaningen skedde via en Facebookfilm dagarna efter terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland där över 50 personer dödades.

Omkring 20 000 muslimer bor i Tjeckien, vilket utgör cirka en halv procent av befolkningen.

 

Källor:
Prague Morning
Radio Prague International

 

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!