Imam ställs inför rätta i Tjeckien

publicerad 11 november 2019
Utstikt från Petrintornet i Prag.

Trots sin relativt lilla muslimska befolkning har Tjeckien problem med radikala imamer. En imam ska nu upp i rätten i landet för misstankar om att ha främjat terrorism, medan en annan uppmanat muslimer att ”beväpna sig”.

Det är den före detta Pragbaserade imamen Samer Shehadeh som står anklagad för ha främjat terrorism. Även hans bror och svägerska står inför samma åtal.

De tre misstänks för att ha stöttat och finansierat terrorism och även för delaktighet i en terrorgrupp. Fällande kan ge dem upp till 15 års fängelse.


Annonser:


Shehadeh arresterades utomlands och har hållits i förvar sedan november förra året. Tjeckiska underrättelsetjänsten började utreda honom redan 2016 på grund av misstankar om att försöka radikalisera muslimer.

I våras sparkades den Pragbaserade imamen Leonid Kušnarenko från sin tjänst efter att ha uppmanat muslimer, framförallt män, att beväpna sig. Uppmaningen skedde via en Facebookfilm dagarna efter terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland där över 50 personer dödades.

Omkring 20 000 muslimer bor i Tjeckien, vilket utgör cirka en halv procent av befolkningen.

 

Källor:
Prague Morning
Radio Prague International
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.