Ilska över Merkels migrationspolitik kokar i Östtyskland

publicerad 29 augusti 2018
- av Markus Andersson
Tusentals medborgare har gett sig ut på Chemnitz gator för att protestera efter orättvisorna i skuggan av mordet på en 35-åring familjefar och fler protester är att vänta

Dödsfallet hos en 35-årig tysk man under stadsfesten i östtyska Chemnitz har fått bägaren att rinna över. Det är fortfarande oklart varför de två misstänkta invandrarna från Irak och Syrien knivstack familjefadern. Men det är inte ett isolerat fall, utan det senaste i en rad knivattacker, där utlänningar från den arabiska världen dominerar som förövare och där tyskar oftast är offren.

De senaste dagarnas demonstrationer med tusentals deltagare är delvis resultatet av en uppdämd ilska som nu exploderar i ljudstarka protester. Den minoritet av våldsbenägna personer ur huliganmiljöer och mer extrema politiska rörelser som trängde sig fram i Chemnitz, producerade avstötande bilder som många massmedier använder som bevis för att en ”högermobb” samlades och beskrevs jaga utlänningar genom staden. Men massmediernas snäva rapportering flyttar fokus från problemets kärna och överskuggar den överväldigande del av vanliga Chemnitz-medborgare som deltagit i missnöjesprotesterna på stadens gator.

Tysk lag har inte efterlevts

Att ilskan hos befolkningen är så stor verkar bero på den allmänna oordning som rått sedan migrationskrisen år 2015 då lagar och förordningar inte efterlevts. Det har därför uppfattats som ett hån i medborgarnas öron, när den kristdemokratiske förbundskanslern efter protesterna i Chemnitz nu betonar att staten inte kommer att låta våldsmonopolet glida dem ur händerna. Många medborgare upplever dagligen att staten inte uppehåller lag och ordning, inte bara vid landets yttre gränser, utan också i landets städer, vid järnvägsstationer, i kollektivtrafiken och andra platser där medborgarna utelämnats till ”knytnävarnas lag” med landets nya främlingar.

Merkel har på ett provocerande sätt förklarat att ”vi klarar det”, vilket underblåst ilskan hos medborgarna i Chemnitz, Sachsen och på andra platser. Detta har uppfattats som en arrogans och frånvändhet som understryker kanslerns reaktion, som annars sällan uttrycker sig offentligt efter övergrepp och mord begångna av invandrare, men nu omedelbart förklarar sin syn efter Chemnitz-demonstrationerna:

– Vi har videoinspelningar att det förekom hetsjakter … Det får inte på någon plats och någon gata förekomma sådana upplopp.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!