Idag blir vi åtta miljarder på jorden

publicerad 15 november 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Befolkningen på jorden väntas idag växa till åtta miljarder. Samtidigt har tillväxten av populationen saktat av och fallit med en procent under 2020 samtidigt som fertiliteten fortsätter att minska i många länder. Länder i Afrika söder om Sahara förväntas bidra till så mycket som hälften av den fortsatta ökningen fram till år 2050.

Årets världsbefolkningsdag infaller under ett milstolpeår, då vi förutser födelsen av jordens åtta miljarder invånare. Det här är ett tillfälle att fira vår mångfald, erkänna vår gemensamma mänsklighet och förundras över framsteg inom hälsa som har förlängt livslängden och dramatiskt minskat mödra- och barndödligheten, konstaterar FN:s generalsekreterare António Guterres.

Den globala populationen ökar samtidigt just nu i det långsammaste tempot sedan 1950-talet och har fallit till under en procent under 2020. Även fertiliteten har minskat i flera länder de senaste årtiondena. FN uppskattar att två tredjedelar av världens befolkning bor i ett område där livstids fertilitet är under 2,1 födslar per kvinna, vilket är ungefär den nivå som krävs för nolltillväxt på lång sikt för en befolkning med låg dödlighet.

FN förutspår att vi kommer att nå 9,7 miljarder år 2050, men inte bli över tio miljarder förrän år 2080. Mer än hälften av den förväntade ökningen av den globala befolkningen fram till 2050 kommer att koncentreras till åtta länder: Demokratiska republiken Kongo, Egypten, Etiopien, Indien, Nigeria, Pakistan, Filippinerna och Förenade republiken Tanzania. Länder i Afrika söder om Sahara förväntas bidra med mer än hälften av den förväntade ökningen fram till 2050.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!