Hundratusentals fransmän protesterade mot homoäktenskap

publicerad 27 maj 2013

Under söndagen tågade 150 000 demonstranter genom Paris för att visa missnöje över den nya lag som tillåter samkönade äktenskap i Frankrike. 

Efter att liknande demonstrationer skett under lördagen så var säkerhetspådraget stort. Då greps ett 50-tal demonstranter av polisen. Enligt fransk polis så hade man kommenderat ut 4500 polismän för att upprätthålla ordningen på Paris gator under söndagen.

Demonstrationen genomfördes efter att Frankrikes president Francois Hollande nyligen skrivit under en ny lag som tillåter homoadoptioner samt att samkönade par ges rätten att ingå äktenskap.

De som uppgetts ligga bakom demonstrationerna mot homoäktenskapslagen sägs vara den katolska kyrkan och konservativa rörelser.

– Vi får höra om att det endast ska vara högerextremister här, men jag ser bara barnfamiljer, sade en av demonstranterna till The Telegraph.

”Ja till mänsklig värdighet” stod det skrivet på ett av plakaten, medan demonstranter maskerade som Hollande bar på svarta likkistor, rapporterar TT.

Den kontroversiella lagen har dock starkt stöd i Frankrike. Uppemot 70 procent anser att protesterna bör upphöra. Samtidigt har president Hollandes stöd minskat till endast 29 procent, trots att han nu genomfört ett av sina största vallöften genom att skriva under lagen.

När lagen trädde i kraft blev Frankrike det fjortonde landet i världen som tillåter par av samma kön att ingå äktenskap.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!